Kilka pomysłów na zdrowe sosy do sałatek.
Sałatki to zdecydowanie nasz numer jeden jeśli chodzi o letnią kuchnię. W sklepach mamy ogromny wybór świeżych warzyw i owoców a już największym szczęściarzem jest ten, kto po warzywa chodzi do własnego ogródka. My na codzień nie mamy takiego szczęścia, jednak poniższe sałatki zostały przygotowane podczas pobytu w rodzinnym domu, dlatego rzodkiewka, pomidor, szczypiorek czy szpinak pochodzą z ogródka naszej babci. Ekologiczne warzywa smakują wyśmienicie jedyne czego im potrzeba, to smaczny sos. Wypróbuj któryś z naszych sosów i odkryj zupełnie nowy smak świeżych warzyw.
1. Musztardowo-miodowy
- łyżka musztardy delikatesowej
- płaska łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
2. Słodko-kwaśny
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
3. Jogurtowo-ziołowy
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeżo posiekany koperek
- świeżo posiekana pietruszka
4. Czosnkowy
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka jogurtu greckiego
5. Bazyliowy
- garść ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 10 listków świeżej bazylii
- sól, piprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Całość zblendować.
6. Orientalny
- sok z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka pasty tahini
- sól i pieprz
7. Vinegrete
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
8. Chrzanowy
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka chrzanu
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- dwie łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
9. Włoski
- dwie łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżka syropu klonowego
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej bazylii
- sól i pieprz
1. Musztardowo-miodowy
- łyżka musztardy delikatesowej
- płaska łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
2. Słodko-kwaśny
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
3. Jogurtowo-ziołowy
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- świeżo posiekany koperek
- świeżo posiekana pietruszka
4. Czosnkowy
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka jogurtu greckiego
5. Bazyliowy
- garść ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 10 listków świeżej bazylii
- sól, piprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Całość zblendować.
6. Orientalny
- sok z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka pasty tahini
- sól i pieprz
7. Vinegrete
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
8. Chrzanowy
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka chrzanu
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- dwie łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
9. Włoski
- dwie łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżka syropu klonowego
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej bazylii
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz