Sernik peanut butter,

Sernik o smaku masła orzechowego to jeden z tych niezapomnianych przepisów, do których chętnie będziesz wracać. Idealny na każdą okazję, pokochają go dzieci jak i dorośli. U nas często gości na Wielkanocnym stole jako lżejsza odpowiedź dla tradycyjnego sernika. Sycący i pożywny, przekonaj się sama.


Czego potrzebujemy?
spód
-50 g masła 
- 50 g ksylitolu
- 20g gorzkiej czekolady startej na tarce 
- szklanka granoli
masa:
- 500g zmielonego twarogu
- 6-7 czubatych łyżek masła orzechowego
- 3 jajka 
- 1 szklanka ksylitolu 
- pół szklanki gęstego mleczka kokosowego
polewa:
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 4 łyżki  mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzechów ziemnych 

Jak to zrobić?
1. Piekarnik nastaw na 180 st. C, formę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przygotuj spód: wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremki i mocno ugnieć. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 5 minut.
3. Przygotuj masę: do dużej miski przełóż wszystkie składniki na masę serową i dokładnie wymieszaj.
4. Powstałą masę przełóż do foremki z podpieczonym spodem i piecz ok 50 minut.
5. Uchyl lekko piekarnik i pozostaw w środku do czasu, aż sernik ostygnie, następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
6. Przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej czekolady. Rozpuszczoną czekoladą polej zimny sernik, posyp orzechami.

2 komentarze:

  1. No i muszę zrobić sernik....
    Ale wiecie, że ksylitol w takich ilościach jest niezdrowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. O! I to jest pomysł na rewelacyjne ciasto. Zastanawiam się tylko skoro jest masło, jajka i orzechy ziemne, to stosowanie ksylitolu jest zbędne, można użyć po prostu cukru :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger