Czym jest quinoa i dlaczego warto ją jeść?
Moda na zdrowy tryb życia co jakiś czas odświeża znane od setek lat produkty, próbując uczynić z nich lek na wszystko. Które są naprawdę warte uwagi a które zaliczają się do makretingowo nakręconej bzdury ? Tę kwestię powinnaś rozważyć indywidualnie. Nasiona chia, jagody goji, algi czy woda kokosowa nie są produktami, które w naturalny sposób występują w naszym położeniu geograficznym. Mimo to wiele z nich możemy z łatwością kupić w sklepach ze zdrową żywnością czy nawet zwykłych marketach. Produktem, który faktycznie warto wprowadzić do swojej diety jest quinoa. Quinoa brzmi egzotycznie i niezrozumiale, jednak komosa ryżowa czy ryż peruwiański jest nazwą, z którą z pewnością niejednokrotnie się spotkałaś. Ta pochodzące z Ameryki Południowej roślina wytwarza wytwarza bogate w skrobię nasiona, cenione w swoim regionie od prawie 5 tysięcy lat. Ze względu na właściwości odżywcze nazywana jest `świętym zbożem Inków`. Przeczytaj uważnie poniższe podpunkty i nie zapomnij włożyć do swojego koszyka z zakupami tego złotego ziarna Inków.
⇒ jest rośliną a nie zbożem, świetnie więc sprawdza się w diecie bezglutenowej
⇒ dobre źródło białka
⇒ zawiera dużo magnezu i fosforu
⇒ łatwa w przygotowaniu (szybko się gotuje)
⇒ jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi
⇒ niskokaloryczna (100 g ugotowanej komosy ryżowej to 149 kcal) oraz łatwostrawna
⇒ ma niski indeks glikemiczny, pozostawia więc uczucie sytości na dłużej, w związku z czym komosa ryżowa jest składnikiem polecanym przy walce z otyłością
⇒ zawiera rzadko spotykany w zbożach aminokwas lizynę, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, w związku z czym musi on być dostarczany w diecie
⇒ zawiera flawonoidy, w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż. Flawonoidy to związki chemiczne występujące w roślinach, które w naturalny sposób chronią przed atakiem owadów, grzybów oraz ograniczają szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe. Są więc naturalnymi przeciwutleniaczami roślin.
Jeśli nie możesz znaleźć komosy ryżowej w sklepie stacjonarnym, zamów ją przez internet w sklepie ze zdrową żywnością. W sklepie Purerein dostaniesz paczkę za 9,99 zł ---> klik!
⇒ jest rośliną a nie zbożem, świetnie więc sprawdza się w diecie bezglutenowej
⇒ dobre źródło białka
⇒ zawiera dużo magnezu i fosforu
⇒ łatwa w przygotowaniu (szybko się gotuje)
⇒ jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi
⇒ niskokaloryczna (100 g ugotowanej komosy ryżowej to 149 kcal) oraz łatwostrawna
⇒ ma niski indeks glikemiczny, pozostawia więc uczucie sytości na dłużej, w związku z czym komosa ryżowa jest składnikiem polecanym przy walce z otyłością
⇒ zawiera rzadko spotykany w zbożach aminokwas lizynę, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, w związku z czym musi on być dostarczany w diecie
⇒ zawiera flawonoidy, w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż. Flawonoidy to związki chemiczne występujące w roślinach, które w naturalny sposób chronią przed atakiem owadów, grzybów oraz ograniczają szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe. Są więc naturalnymi przeciwutleniaczami roślin.
Jeśli nie możesz znaleźć komosy ryżowej w sklepie stacjonarnym, zamów ją przez internet w sklepie ze zdrową żywnością. W sklepie Purerein dostaniesz paczkę za 9,99 zł ---> klik!
Uwielbiam Wasze wpisy bo dużo fajnych rzeczy można się dowiedzieć, jesteście zabawne i mądre co się ceni w tych czasach no i macie dystans do siebie <3 a wpis bardzo pomocny, już zrobiłam zakupy w tym sklepiku :D czekam na przesyłkę
OdpowiedzUsuńKoniecznie dodajcie swojego ulubione przepisy na dania z komosą :)
OdpowiedzUsuń