Bezglutenowe muffinki z polewą słony karmel.
Często prosicie nas o przepisy na bezglutenowe słodycze. Dziś mamy dla Was przepyszne, lekko korzenne muffinki ze słodko-słoną polewą. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Bardzo pożywne i jakie smaczne! Warto zapisać sobie ten przepis. Co najważniejsze, nawet najbardziej początkujący kucharz bez problemu sobie z nimi poradzi. To co, zabierasz się za pieczenie? Jeśli korzystasz z naszych przepisów, koniecznie wrzuć zdjęcie na swój Instagram i nie zapomnij nas oznaczyć. Chętnie udostępnimy Twoje wypieki na naszym profilu.
Przepis na 12 muffinek.
Czas przygotowania: 40 minut
Czego potrzebujemy ?
ciasto:
- szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki owsianej
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- dwa jajka
- szklanka mleka
- 2/3 szklanki ksylitolu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- dwie płaskie łyżki przyprawy korzennej
nadzienie:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
polewa:
- łyżka mleczka kokosowego z puszki (część stała)
- czubata łyżka masła orzechowego
- łyżka ksylitolu
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
Jak to zrobić?
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
2. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj w dużej misce na gładką masę. Jeśli ciasto wyda Ci się za mało słodkie, możesz je bardziej dosłodzić.
3. Do ciasta dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, nakładaj łyżką porcje ciasta.
5. Wstaw muffinki do piekarnika na około 25 minut. W czasie pieczenia przygotuj polewę.
6. Wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
7. Upieczone muffinki odstaw na parę minut do wystudzenia.
8. Udekoruj polewą. Do dekoracji możesz również wykorzystać startą czekoladę, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe.
Przepis na 12 muffinek.
Czas przygotowania: 40 minut
Czego potrzebujemy ?
ciasto:
- szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki mąki owsianej
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- dwa jajka
- szklanka mleka
- 2/3 szklanki ksylitolu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- dwie płaskie łyżki przyprawy korzennej
nadzienie:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
polewa:
- łyżka mleczka kokosowego z puszki (część stała)
- czubata łyżka masła orzechowego
- łyżka ksylitolu
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
Jak to zrobić?
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
2. Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj w dużej misce na gładką masę. Jeśli ciasto wyda Ci się za mało słodkie, możesz je bardziej dosłodzić.
3. Do ciasta dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
4. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, nakładaj łyżką porcje ciasta.
5. Wstaw muffinki do piekarnika na około 25 minut. W czasie pieczenia przygotuj polewę.
6. Wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj.
7. Upieczone muffinki odstaw na parę minut do wystudzenia.
8. Udekoruj polewą. Do dekoracji możesz również wykorzystać startą czekoladę, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe.
wyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńygladaja apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, szkoda tylko, że na pewno mają dużo kalorii.
OdpowiedzUsuńale cudo, robie napewno ! może w weekend :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, któregoś dnia spróbuję zrobić :) Ostatnio też robiłam muffinki bezglutenowe, ale z oetkera i jak zaniosłam do pracy to w moment zniknęły
OdpowiedzUsuńWzbogać się dziś dzięki Bitcoinom:
OdpowiedzUsuńhttps://ty5.pl/r/3kraport-kryptowalut
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny widok, że najchętniej chciałoby się zjeść te babeczki od razu. Ja także często robię polewę czekoladową i najbardziej smakuje mi ona z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i przede wszystkim wychodzi ta polewa za każdym razem.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń20 / 5,000
Wyglądaj pysznie i smacznie