Wilgotny chlebek na słodko z mąki gryczanej i jabłka.
Gdybym mogła, bez konsekwencji dla figury, jeść wszystko na co mam ochotę, to z rana serwowała bym sobie rogaliki z czekoladą, pączki i drożdżówki. Słodkie wypieki to moja największa i najgroźniejsza słabość. O ile my sami kochamy pieczywo to nasza figura już niekoniecznie. Dietetycy zgodnie radzą, że odstawienie białego chleba, kajzerek i ciast jest niezbędne na drodze o lepszą figurę. Pomóc w tym może nasz dzisiejszy przepis ten bezglutenowy przepis na wilgotny chlebek świetnie sprawdzi się w roli śniadania, podany z powidłami czy konfiturą jest nawet w stanie konkurować rogalami z Nutellą. Koniecznie zapisz sobie ten przepis!
Czego potrzebujemy?
-2 duże jabłka
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 100 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
Jak to zrobić?
1. Prostokątną formę do pieczenia chleba wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do tem. 180 st.C.
2. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.
3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, sodę.
4.Do suchych składników dodaj pozostałe składniki na chlebek, dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki.
5. Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 40 minut.
6. Podawaj z konfiturą lub syropem klonowym.
Czego potrzebujemy?
-2 duże jabłka
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 100 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
Jak to zrobić?
1. Prostokątną formę do pieczenia chleba wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do tem. 180 st.C.
2. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.
3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, sodę.
4.Do suchych składników dodaj pozostałe składniki na chlebek, dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki.
5. Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 40 minut.
6. Podawaj z konfiturą lub syropem klonowym.
Brzmi i wygląda pysznie ! Dzisiaj będziemy testować przepis ! Trzymajcie kciuki !
OdpowiedzUsuńHej. Czy można użyć innej mąki niż gryczanej?
OdpowiedzUsuń