Tęczowy fit serniczek z owoców leśnych.

Proste ciasto, którym zaskoczysz swoich gości. Banalne w pzyotowaniu, bardzo smaczne i ładnie prezentuje się na stole :) Możesz podawać z kwaśną konfiturą albo świeżymi owocami.


Czego potrzebujemy?
spód:
- 200 g płatków jaglanych
- 12 suszonych daktyli
- dwie łyżki masła orzechowego
- dwie łyżki wiórków kokosowych
- dwie łyżki miodu
- łyżeczka kakao
jedna warstwa:
- 100 ml mleka
- 220 g dżemu truskawkowego 100% owoców
- łyżeczka żelatyny
druga warstwa:
- 200 ml mleka
- dwie łyżeczki żelatyny
- 500 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
- 5 łyżek ksylitolu
- trzy łyżki jogurtu naturalnego

Jak to zrobić?
1. Płatki jaglane zalej wodą (około 300 ml wody) i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając.
2. Do ugotowanych płatków dodaj pozostałe składniki na spód i dokładnie zblenderuj na gładką masę.
3. Powstałą masą wyłóż spód formy do ciasta, wstaw do lodówki.
4. Wykonaj pierwszą warstwę: w podgrzanym mleku rozpuść żelatynę (nie gotuj!) i dodaj do niej dżem. Dokładnie wymieszaj i przelej na spód.
5. Druga warstwa: w podgrzanym mleku rozpuść żelatynę (nie gotuj!), dodaj do niej owoce oraz ksylitol. Całość zblenderuj na gładką masę. Na koniec dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Drugą warstwę wylej na pierwszą.
6. Przy pomocy końcówki od widelca wymieszaj obie warstwy, tworząc nierównomierne przejścia.
7. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny do stężenia.
Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger