niedziela, 9 października 2016

Co jeść, aby się najeść?

Najlepszym źródłem białka pochodzenia roślinnego jest soczewica. Jego zaletą jest również fakt, że zawiera błonnik. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam czerwoną soczewicę, której nie trzeba moczyć, gotuje się bardzo szybko i można się nią naprawdę najeść. 100g soczewicy to ok. 330 kcal a porcja ta daje uczucie sytośći na długo. Międz innymi ze względu na wysoką zawartość błonnika, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Bardzo często zapominamy o soczewicy a to duży błąd. Warto ją włączyć do swojej codziennej diety. To jedna z najzdrowszych roślin, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Do tego jest tania i łatwa w przygotowaniu. Jeśli nie masz soczewicy w swojej szafce, w trakcie jutrzejszych zakupów nie zapomnij włożyć jej do swojego koszyka.

Papryka faszerowana soczewicą, suszonymi pomidorami oraz indykiem

Czego potrzebujemy?
- 4 duże papryki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka masła
- dwa ząbki czosnku
- 2 małe cebulki
- 200 g piersi z indyka
- łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz

Jak to zrobić?
1. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na łyżeczce masła. Dodaj drobno pokrojoną pierś indyka.
2. Dosyp soczewicę i chwilę smaż. Następnie zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy bulion zostanie wchłonięty a soczewica będzie prawie miękkie, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory. Dopraw do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.
3. Paprykę dokładniej umyj, ostrożnie odetnij górę warzywa, która stworzy `przykrywkę`. Usuń gniazdo nasienne i napełnij paprykę farszem. Do nafaszerowanej papryki dolej bulionu.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35 minut. Podawaj na ciepło.

Można również posyać nasze papryki tartym serem np. mozarella albo ementaler. Taka porcja będze miała jednak więcej tłuszczu.