Co jeść, aby się najeść?
Najlepszym źródłem białka pochodzenia roślinnego jest soczewica. Jego zaletą jest również fakt, że zawiera błonnik. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam czerwoną soczewicę, której nie trzeba moczyć, gotuje się bardzo szybko i można się nią naprawdę najeść. 100g soczewicy to ok. 330 kcal a porcja ta daje uczucie sytośći na długo. Międz innymi ze względu na wysoką zawartość błonnika, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Bardzo często zapominamy o soczewicy a to duży błąd. Warto ją włączyć do swojej codziennej diety. To jedna z najzdrowszych roślin, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Do tego jest tania i łatwa w przygotowaniu. Jeśli nie masz soczewicy w swojej szafce, w trakcie jutrzejszych zakupów nie zapomnij włożyć jej do swojego koszyka.
Papryka faszerowana soczewicą, suszonymi pomidorami oraz indykiem
Czego potrzebujemy?
- 4 duże papryki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka masła
- dwa ząbki czosnku
- 2 małe cebulki
- 200 g piersi z indyka
- łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na łyżeczce masła. Dodaj drobno pokrojoną pierś indyka.
2. Dosyp soczewicę i chwilę smaż. Następnie zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy bulion zostanie wchłonięty a soczewica będzie prawie miękkie, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory. Dopraw do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.
3. Paprykę dokładniej umyj, ostrożnie odetnij górę warzywa, która stworzy `przykrywkę`. Usuń gniazdo nasienne i napełnij paprykę farszem. Do nafaszerowanej papryki dolej bulionu.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35 minut. Podawaj na ciepło.
Można również posyać nasze papryki tartym serem np. mozarella albo ementaler. Taka porcja będze miała jednak więcej tłuszczu.
Papryka faszerowana soczewicą, suszonymi pomidorami oraz indykiem
Czego potrzebujemy?
- 4 duże papryki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka masła
- dwa ząbki czosnku
- 2 małe cebulki
- 200 g piersi z indyka
- łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na łyżeczce masła. Dodaj drobno pokrojoną pierś indyka.
2. Dosyp soczewicę i chwilę smaż. Następnie zalej taką ilością bulionu, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy bulion zostanie wchłonięty a soczewica będzie prawie miękkie, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory. Dopraw do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.
3. Paprykę dokładniej umyj, ostrożnie odetnij górę warzywa, która stworzy `przykrywkę`. Usuń gniazdo nasienne i napełnij paprykę farszem. Do nafaszerowanej papryki dolej bulionu.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35 minut. Podawaj na ciepło.
Można również posyać nasze papryki tartym serem np. mozarella albo ementaler. Taka porcja będze miała jednak więcej tłuszczu.