Syrop glukozowo-fryktozowy, kulinarny wynalazek czy trucizna ?
Szukając w sklepie słodkiej przekąski bez dodatku cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, możemy stracić naprawdę dużo czasu. Specjaliści obarczają ów syrop za epidemię otyłości. A co tak naprawdę wiemy o tym słodkim wynalazku kulinarnym ? Będąc na diecie świadomie unikamy pewnych produktów takich jak czekolada, ciasteczka, żelki, ciasta. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że syrop glukozowo-fruktozowy to przyczajony cukier, który czyha na każdym kroku. Producenci dodają go do serków, jogurtów, płatków śniadaniowych, ketchupów, produktów dla dzieci, dżemów a nawet wędlin i pieczywa. A czym tak naprawdę jest? To syrop otrzymywany z kukurydzy, przetwożonej na skrobię kukurydzianą. Następnie skrobia przetwarzana jest do formy jasnożółtej cieczy i oto jest, słodki zabójca. Wpływa on zaostrzenie apetytu, powoduje szybkie tycie, zwiększa ryzyko wystąpienie cukrzycy. W czym jest tak bardzo konkurencyjny wobec tra
dycyjnego cukru? Przede wszystkim w tym, że jest dużo tańszy, ma dłuższy termin przydatności i jest w płynnej formie, więc jako wodny roztwór nie wymaga wcześniejszeg rozpuszczenia. Ponadto zapobiega wysychaniu produktów i hamuje rozwój drobnoustrojów. Ekonomicznie niby wszystko się zgadza, szkoda tylko że jest to dla nas dużo bardziej szkodliwe niż zwykły cukier. Jaka jest moja rada? Czutajmy etykiety. Unikając produktów, które mają w składzie zbędne kalorie w postaci cukru i syropu glukozo-fruktozowego, zrobimy dobry uczynek naszemu zdrowiu. A gdy przyjdzie ochota na słodycz możemy zrobić ją sami. Smacznego :)
Czego potrzebujemy?
dwa małe jabłka
pół szklanki otrębów
3 łyżki mąki razowej
dwa białka kurze
pół szklanki orzechów włoskich
garść rodzynek sułtańskich
dwie łyżeczki cynamonu
duża marchewka
garść płatków migdałowych
5 łyżek mleka
Jak to zrobić?
1. Jabłka kroimy w bardzo drobną kostkę a marchew ścieramy na tarce.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dodać więcej mleka.
3. Z powstałej masy formujemy ciasteczka. W tym celu można natłuścić dłonie olejem rzepakowym, oliwą lub masłem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
dycyjnego cukru? Przede wszystkim w tym, że jest dużo tańszy, ma dłuższy termin przydatności i jest w płynnej formie, więc jako wodny roztwór nie wymaga wcześniejszeg rozpuszczenia. Ponadto zapobiega wysychaniu produktów i hamuje rozwój drobnoustrojów. Ekonomicznie niby wszystko się zgadza, szkoda tylko że jest to dla nas dużo bardziej szkodliwe niż zwykły cukier. Jaka jest moja rada? Czutajmy etykiety. Unikając produktów, które mają w składzie zbędne kalorie w postaci cukru i syropu glukozo-fruktozowego, zrobimy dobry uczynek naszemu zdrowiu. A gdy przyjdzie ochota na słodycz możemy zrobić ją sami. Smacznego :)
Czego potrzebujemy?
dwa małe jabłka
pół szklanki otrębów
3 łyżki mąki razowej
dwa białka kurze
pół szklanki orzechów włoskich
garść rodzynek sułtańskich
dwie łyżeczki cynamonu
duża marchewka
garść płatków migdałowych
5 łyżek mleka
Jak to zrobić?
1. Jabłka kroimy w bardzo drobną kostkę a marchew ścieramy na tarce.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dodać więcej mleka.
3. Z powstałej masy formujemy ciasteczka. W tym celu można natłuścić dłonie olejem rzepakowym, oliwą lub masłem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.