Gościnny ja.
Gdy przychodzą do Ciebie goście i chcesz zrobić dla nich pyszne przekąski dzisiejsza propozycja jest świetnym rozwiązaniem. Jeśli chcesz ugościć czymś bardziej kreatywnym niż koreczki czy kanapki nasz przepis na warzywne koperty będzie idealny. Wymaga nieco więcej zaangażowania ale Twoi przyjaciele na pewno docenią, że witasz ich własnoręcznie zrobionym jedzeniem a nie paluszkami w szklance. Nie twierdzę, że jest coś złego w chipsach albo prażynkach, ale jeśli ma to być impreza z alkoholem lepszym pomysłem będzie coś treściwego. Możesz oczywiście zrobić wersję mięsną, dodając podsmażonego kurczaka albo mięso mielone. Do tego sos jogurtowo- czosnkowy i danie gotowe.
WARZYWNE KOPERTY
Czego potrzebujemy?
Ciasto:
20 dag mąki żytniej
20 dag mąki pszennej
25 dag chudego twarogu
20 dag margaryny
jajko
szczypta soli
Farsz:
60 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
marchewka
2 łyżki groszku
3 łyżki kukurydzy
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Pieczarki oraz marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, a następnie wsypujemy cebulę i czosnek. Chwilę dusimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy marchewkę i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce, dodajemy z kukurydzą do pieczarek. Mieszamy.
4. Przygotowujemy ciasto: twaróg kruszymy i rozgniatamy widelcem. Dokładnie mieszamy z przesianą mąką. Margarynę roztapiamy, a następnie lekko schładzamy. Wlewamy do twarogu. Dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce farszu i składamy w koperty.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy koperty. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
WYNIKI KONKURSU
Ostatnio organizowałyśmy dla Was dwa konkursy, w jednym można było zgarnąć przepiękne bikini Perila a w drugim bezprzewodowe słuchawki Plantronics. Mamy dla Was wyniki, do wszystkich zwycięzców zgłosiłyśmy się już w prywatnych wiadomościach. Bardzo się cieszymy, że tak chętnie bierzecie udział i przykro nam, że nie możemy nagrodzić wszystkich.
Konkurs Perilla na Facebooku:
1. Beata Stróżyńska, Poznań
2. Monika Micał
3. Magdalena Malutka, Łódź
Konkurs Perilla na Instagramie:
1. @missevelinee
2. @katsuumiaga
3. @izak_95
Konkurs Plantronics, słuchawki bezprzewodowe:
1. Łukasz Maga, Warszawa
2. Kamila Ostrowska, Sosnowiec
3. Beata Dybała, Murów
WARZYWNE KOPERTY
Czego potrzebujemy?
Ciasto:
20 dag mąki żytniej
20 dag mąki pszennej
25 dag chudego twarogu
20 dag margaryny
jajko
szczypta soli
Farsz:
60 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
marchewka
2 łyżki groszku
3 łyżki kukurydzy
15 dag żółtego sera
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Pieczarki oraz marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, a następnie wsypujemy cebulę i czosnek. Chwilę dusimy. Gdy pieczarki odparują, dodajemy marchewkę i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Zdejmujemy z kuchenki. Studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce, dodajemy z kukurydzą do pieczarek. Mieszamy.
4. Przygotowujemy ciasto: twaróg kruszymy i rozgniatamy widelcem. Dokładnie mieszamy z przesianą mąką. Margarynę roztapiamy, a następnie lekko schładzamy. Wlewamy do twarogu. Dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy po łyżce farszu i składamy w koperty.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy koperty. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
WYNIKI KONKURSU
Ostatnio organizowałyśmy dla Was dwa konkursy, w jednym można było zgarnąć przepiękne bikini Perila a w drugim bezprzewodowe słuchawki Plantronics. Mamy dla Was wyniki, do wszystkich zwycięzców zgłosiłyśmy się już w prywatnych wiadomościach. Bardzo się cieszymy, że tak chętnie bierzecie udział i przykro nam, że nie możemy nagrodzić wszystkich.
Konkurs Perilla na Facebooku:
1. Beata Stróżyńska, Poznań
2. Monika Micał
3. Magdalena Malutka, Łódź
Konkurs Perilla na Instagramie:
1. @missevelinee
2. @katsuumiaga
3. @izak_95
Konkurs Plantronics, słuchawki bezprzewodowe:
1. Łukasz Maga, Warszawa
2. Kamila Ostrowska, Sosnowiec
3. Beata Dybała, Murów
Sprawdźcie proszę swoje skrzynki w wiadomościach `Inne` bo być może tam właśnie jest wiadomość od nas :)