Tarta bez masła z kaszą gryczaną.
Tarty to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam zarówno te na słodko jak i na słono. Niestety, kruche ciasto ma to do siebie, że robimy je na maśle. Dlatego w dzisiejszym wpisie nieco lżejsza, bardziej wakacyjna forma mojej ukochanej tarty. Ciasto bez użycia masła. Oczywiście nie będę ściemniać, że jest tak samo dobre jak to na maśle 82 % tłuszczu. Myślę jednak, że Wasze kubki smakowe poczują się zaspokojone. Farsz z kaszy gryczanej to mój autorski przepis. Długo się zastanawiałam jakie składniki dodać do kaszy, aby nadać jej bardziej wyrazisty posmak. Myślę, że moje eksperymenty wyszły bardzo smacznie. Przepis idealny na lekki niedzielny obiad.
Składniki na ciasto: (forma do tarty o średnicy ok. 28cm)
150g mąki pszennej
150g mąki pełnoziarnistej
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka do podsypywania
sól, pieprz
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
500 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
200 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej
2 białka
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Zagotować kaszę w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mąkę wymieszać. Dodać jajka, jogurt, sól, pieprz. Porządnie zagnieść.
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania.
6. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku. Całość zblendować aż powstanie jednolita masa.
7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Blat podsypać mąką, wałkować ciasto aż będzie cienkie.
8. Formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić dziurki widelcem.
9. Nałożyć farsz.
10. Piec z nadzieniem w 180 stopniach przez około 20 minut.
Można podawać z parmezanem, świeżym szczypiorkiem albo sosem jogurtowym.
150g mąki pszennej
150g mąki pełnoziarnistej
100g jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka do podsypywania
sól, pieprz
Farsz:
2 torebki kaszy gryczanej
500 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
200 g białego sera
5 łyżek śmietany kremowej
2 białka
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
łyżka oliwy do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Zagotować kaszę w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mąkę wymieszać. Dodać jajka, jogurt, sól, pieprz. Porządnie zagnieść.
3. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
4. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do odparowania.
6. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku. Całość zblendować aż powstanie jednolita masa.
7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Blat podsypać mąką, wałkować ciasto aż będzie cienkie.
8. Formę do tarty wyłożyć ciastem, zrobić dziurki widelcem.
9. Nałożyć farsz.
10. Piec z nadzieniem w 180 stopniach przez około 20 minut.
Można podawać z parmezanem, świeżym szczypiorkiem albo sosem jogurtowym.