wtorek, 22 marca 2016

Pieczywo na Wielkanocny stół.

Wielkanocne śniadanko kojarzy mi się z zapachem świeżego chleba, szczypiorku i pomidorów. Jestem chyba jedną z nielicznych osób, która zdecydowanie bardziej woli pyszny poranny posiłek od romantycznej kolacji. Żeby uczynić Wielkanocne śniadanie jeszcze smaczniejszym namawiam do własnoręcznych wypieków. Nie ma nic lepszego od pachnących bułek i bagietek, posmarowanych masłem. W ciągu roku zwykle nie mamy na to czasu, dlatego świąteczne śniadanie będzie idealną okazją. Zapach pieczywa kojarzy mi się z rodzinnym domem i niedzielą, więc u mnie domowych wypieków nie zabraknie na pewno.

Bułki śniadaniowe.

Czego potrzebujemy?
20 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki letniej wody
400 g mąki  pszennej
50 g mąki razowej
1 łyżeczka soli
25 g oleju
250 g letniej wody

dodatkowo:
4 łyżki mleka do posmarowania bułek
pestki słonecznika, mak lub sezam


Jak to zrobić?
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
2.W osobnej misce mąkę połączyć z solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto ręcznie (ok. 7 minut zagniatania). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.
3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułki.
5. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
6. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem ,wierzch posypać nasionami wedle uznania.
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
8.Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Sprawdź nasz najnowszy odcinek na