Jedz makaron.
Włosi zajadają się makaronem pochłaniając go ok. 30 kg rocznie. A jak jest w Polsce? Niestety, według statystyk Polacy najchętniej sięgają po spaghetti z gotowym sosem ze słoika lub z proszku. MAKARON TUCZY- mit. To nie makaron jest kaloryczny tylko sosy, z którymi go zjadamy. Proponuję przygotowywać sos samemu, ze świeżych warzyw i przypraw. Gotowe sosy to masa cukru, soli i konserwantów. Ich smak jest bardzo intensywny przez co ludzie je uwielbiają, niestety mają tragiczny skutek dla naszej sylwetki. Makaron sam w sobie dostarcza dużo energii i pozostawia uczucie sytości na długo, ponieważ nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię. Jest podstawą piramidy żywieniowej co oznacza, że możemy po niego sięgać codziennie. Pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Makaron najlepiej jeść na trzy godziny przed planowanym wysiłkiem siłowym. Wybierajcie ten z mąki gryczanej, razowej lub ryżowej. Co do sosu, moją propozycją jest przepyszny sos warzywny. Można do niego dodać kawałki mięsa lub ryby. Pycha !
MAKARON TAGIATELLE Z SOSEM WARZYWNYM I FASOLĄ
Czego potrzebujemy?
4 średnie pomidory np. malinowe
1 czerwona papryka
dwie duże marchewki
1 mała cukinia (zielona lub żółta)
1 średnia cebula
pół puszki czerwonej fasoli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona papryka
makaron tagiatelle z mąki graham
Jak to zrobić?
1. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
2. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy.
3. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, marchewkę a po chwili także pokrojone pomidory.
4. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5. Zmiksować je na gładki sos przy użyciu blendera.
6. Dodać czerwoną fasolę, wymieszać.
6. Dodać czerwoną fasolę, wymieszać.
7. Doprawić do smaku.
8. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.