środa, 21 października 2015

Czy bez mięsa da się żyć?

Człowiek to istota wszystkożerna, szczególnie upodobaliśmy sobie mięso. Uwielbiamy jego smak i zapach. Nasza niedzielna tradycja, czyli schabowy z ziemniakami, mielony z buraczkami.... Ziemniaki możesz zostawić, ale mięsko zjedz do końca! Pamiętacie to? Czy można żyć bez mięsa? Oczywiście. Człowiek jest wszystkożerny, wszystkie potrzebne składniki możemy więc pozyskać z diety roślinnej, która zawiera witaminy, minerały i składniki odżywcze. Nikogo nie zamierzam namawiać do rezygnacji z upodobań, każdy żyje według własnych przekonań. Mimo wszystko dobrze jest zrobić sobie raz na jakiś czas dzień bez mięcha. Może akurat stwierdzicie, że o wiele lepiej się czujecie i całkowicie wykluczycie mięso z diety. Tak było w moim przypadku.
Pomysł na obiad wegetariański w dzisiejszym wpisie.

Ps. Kochani mięsożercy, pamiętajcie o tym, że w trakcie uboju zwierząt wytwarzają się rakotwórcze hormony, nie mówiąc już o chemii i antybiotykach podawanych z zewnątrz. Kupujcie więc mięso z ekologicznych hodowli ze sprawdzonych gospodarstw. Kupując w supermarkecie szukajcie na opakowaniu certyfikatu jakości. Nie oszczędzajcie na zdrowiu. 

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM LECZO
Czego potrzebujemy?
makaron penne pełnoziarnisty
parmezan
4 pomidory (ja użyłam malinówek)
3 średnie cebule
2 papryki czerwone
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
jeden liść laurowe
2 ziele angielskie
natka selera
przyprawy (papryka czerwona, majeranek, chili rozdrobnione, pieprz)
oliwa z oliwek

Jak to zrobić?
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
3. Pomidory nacinamy, wrzucamy na chwilę do wrzątku, wyciągamy, obieramy ze skórki.4. Do garnka wrzucamy podsmażoną wcześniej cebulę, pokrojone pomidory, natkę selera, przyprawy.5. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, kroimy na cienkie paski, podsmażamy na patelni beztłuszczowej.6. Podsmażoną paprykę dodajemy do garnka z warzywami, podlewamy wodą, dodajemy koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Całość dusimy kilka minut.Ważne jest to, aby nie rozgotować papryki. Musi być chrupiąca a nie przegotowana bo inaczej odejdzie skórka. 
7. Gotowy sos nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem.
Wszystkie produkty wykorzystane w dzisiejszym wpisie znajdziecie w sklepach
Ryneczek Lidla ma w ofercie zawsze świeże warzywa i owoce, dzięki czemu mamy gwarancję, że przepis się uda. 
Warto stawiać na wysokiej jakości produkty, to one decydują o smaku potraw.