What keeps the planets spinning.
Ludzie są biologicznie uwarunkowani do tworzenia więzi społecznych. Arystoteles twierdził, że człowiek to, "zoon politikon", zwierzę społeczne.Według starożytnych Greków ten, kto nie tworzył więzi z ludźmi, był "idiotą", czyli w wolnym tłumaczeniu samotnikiem. Chroniczna samotność to nie depresja, bo ludzie samotni w dalszym ciągu szukają relacji z innymi. Powinna jednak być powszechnie traktowana jako czynnik zwiększający śmiertelność na równi z alkoholizmem czy uzależnieniem od papierosów. A jaki morał z tej krótkiej popularno-naukowej opowiastki? Miejmy świadomość, że nieokazywanie miłości może komuś skrócić życie.
Ostatnio dość często porzucamy Wam przepisy na dania niskotłuszczowe. Dzisiejszy również się do takich zalicza. Zapiekanka idealna na obiad dla sześciu głodnych osób. Danie z tego przepisu wymaga zaledwie 10 minut pracy.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem.
Czego potrzebujemy?
pół kilo młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki
dwa opakowania odtłuszczonego twarogu
drobno posiekana cebulka dymka i szczypiorek
dwie puszki osączonego tuńczyka dobrej jakości
1 pokrojona na plasterki łodyga pora
odtłuszczony jogurt naturalny
sól, pieprz
pomidor i zielona sałata do podania
Jak to zrobić?
1. Pokrojone w plasterki ziemniaki ugotować, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
2. Wymieszać tuńczyka z twarogiem, porem, cebulką dymką i szczypiorkiem. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Doprawić pieprzem i solą.
3. Na zapieczone ziemniaki nałożyć farsz. Całość piec jeszcze przez 5 minut.
4. Podawać z zieloną sałatą i pomidorem.
Zdjęcia: Marsi.
Napisała: Pati.
Ostatnio dość często porzucamy Wam przepisy na dania niskotłuszczowe. Dzisiejszy również się do takich zalicza. Zapiekanka idealna na obiad dla sześciu głodnych osób. Danie z tego przepisu wymaga zaledwie 10 minut pracy.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem.
Czego potrzebujemy?
pół kilo młodych ziemniaków pokrojonych w plasterki
dwa opakowania odtłuszczonego twarogu
drobno posiekana cebulka dymka i szczypiorek
dwie puszki osączonego tuńczyka dobrej jakości
1 pokrojona na plasterki łodyga pora
odtłuszczony jogurt naturalny
sól, pieprz
pomidor i zielona sałata do podania
Jak to zrobić?
1. Pokrojone w plasterki ziemniaki ugotować, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
2. Wymieszać tuńczyka z twarogiem, porem, cebulką dymką i szczypiorkiem. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Doprawić pieprzem i solą.
3. Na zapieczone ziemniaki nałożyć farsz. Całość piec jeszcze przez 5 minut.
4. Podawać z zieloną sałatą i pomidorem.
Zdjęcia: Marsi.
Napisała: Pati.