czwartek, 4 lipca 2013

Ciasteczka pomarańczowe.

Dawno nie było kulinarnie więc dziś jest. Mamy dla Was letnie, pomarańczowe tartinki. Idealne na upalne dni, i proste w przygotowaniu. Przepis na ciasto do tartinek już znacie ze wcześniejszych postów. Jeśli komuś umknęło to przypominamy --->klik! Przygotowanym według przepisu ciastem wykładamy foremki do tartinek.
Czego potrzebujemy?
Składniki do przygotowania ciasta:
250 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Składniki potrzebne do przygotowania masy:
puszka mleka skondensowanego
dwa żółtka
dwie pomarańcze

Jak to zrobić?
1. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy.
2. Wycisnąć sok z dwóch.
3. Do otartej skórki wbić dwa żółtka, dodać sok i skondensowane mleko. Całość dokładnie zmiksować.
4. Napełnić masą tartinki.
5. Piec ok. 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Do ozdoby można użyć kawałków pomarańczy i listków mięty.
My akurat mięty nie miałyśmy, ale może Wy macie (;

Obstawiam, że znajdzie się Wśród Was ktoś, komu się zachce czegoś słodkiego po obejrzeniu zdjęć (;











Napisała: Pati.
Zdjęcia: Marsi.