niedziela, 13 stycznia 2013

Kurczak w sosie musztardowym.

W dzisiejszym poście propozycja na pyszny obiad. Szczerze przyznam, że nie przepadam za przepisami z wymyślnymi składnikami, które nie dość, że są drogie to jeszcze trudno dostępne. Dlatego dzisiejszy pomysł jest zestawieniem najbardziej banalnych składników. Pomimo owej prostoty smak nie jest wcale taki banalny.
Możenie jest to standard Gessler, ale głodnych z pewnością zaspokoi ;)

Czego potrzebujemy?
500 g piersi z kurczaka
oliwa z oliwek do podsmażenia

sos musztardowy:
5 łyżek musztardy
2 szklanki bulionu
dwie łyżki mąki
dwie łyżki masła
łyżeczka chili - opcjonalnie
pieprz, sól

Ja to zrobić? 
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tego chyba wyjaśniać nie trzeba ;) A jak zrobić sos?
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy bulion oraz musztardę. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. W swoim przepisie dodałam również chili, ponieważ przepadam za ostrzejszym smakiem. Można jednak pominąć. Gotowy sos doprawimy pieprzem oraz solą wedle uznania.

UUUPS, miało być dwie łyżki mąki a nie dwie szklanki! Mój błąd. Bądźcie czujni w trakcie produkcji ;P







Mam nadzieję. że ktoś się zainspiruje ;) 
Miłego wieczoru życzę i pozdrawiam tych, którzy zgłodnieli ;>
Napisała: Pati.