sobota, 5 stycznia 2013

Krem czekoladowy.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekolady. Krem, na który przepis Wam dziś podajemy, idealnie nadaje się do smarowania pieczywa czy naleśników, jako nadzienie do rogalików lub jako miły prezent. Przyrządzenie zajmuje około 10 minut (znika ze słoiczka równie szybko).

Czego potrzebujemy?
200 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g orzechów laskowych

Jak to zrobić?
Czekoladę połamać i rozpuszczać w kąpieli wodnej (garnek wsadzony w garnek, w którym jest gorąca woda). Dodawać kawałki masła. Poczekać aż rozpuszczone masło i czekolada trochę się ochłodzą. Dodać puszkę mleka skondensowanego, wymieszać i dodać orzechów. Przelać do słoiczka. Po całkowitym ostudzeniu krem będzie miał konsystencję Nutelli. Prawda, że proste? (:













Napisała: Pati