wtorek, 18 grudnia 2012

Placuszki z jabłkiem.

Placki z jabłkiem kojarzą mi się z rodzinnym domem. W smaku pyszne, banalne w przygotowaniu a większość niezbędnych składników z pewnością posiadacie w swoich zapasach. Poza tym ładnie pachną i smacznie wyglądają.
Za pomoc w przygotowaniu i zjadaniu dziękuję Rudej! Przez nasze kulinarne wyczyny biedaczka zapomniała pójść do pracy ;)

Czego potrzebujemy?
dwie szklanki mąki
jedno jajko
1,5 szklanki mleka
4 jabłka
cukier
olej

Jak to zrobić?
Jabłka obieramry ze skórki, kroimy w plastry i wykrajamy środek. W celu usunięcia środka można posłużyć się odpowiednim narzędziem. W naszym przypadku- kieliszek ;D Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, i mleko. Całość miksujemy. Plasterki jabłka maczamy w cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni proponuję osuszyć je papierowym ręcznikiem.
W naszej wersji aby dodać plackom smaku użyłyśmy jogurt naturalnego, cukru i czkoladowej posypki. Świetnie smakują również z bitą śmietaną, powidłami, cynamonem lub cykrem pudrem.
Smacznego!
Kobieta, która dość długo jest wolna, powinna coś wiedzieć o randkach: których mężczyzn warto podrywać, gdzie ich spotkać? Czy jednak status „dziewczyny do wzięcia” nie świadczy o tym, że nie jesteśmy ekspertkami? Czy z każdym rokiem jesteśmy tylko starsze i bardziej zagubione? Czy z wiekiem mądrzejemy, czy tylko się starzejemy?

Carrie Bradshaw, Seks w Wielkim Mieście

















Napisała: Pati.