sobota, 27 października 2012

Spaghetti Carbonara.

W tradycyjnym spaghetti Carbonara głównym składnikiem jest boczek i ser parmrezan. W naszej wersji nie wykorzystałyśmy żadnego z tych składników. Zastąpiłyśmy je innymi i stworzyłyśmy coś na wzór Carbonara. Nieskromnie przyznam, że wyszło całkiem smacznie. Choć całkiem inaczej.

Czego potrzebujemy?
około 300 g makaronu sphagetti
100 g kiełbasy żywieckiej z indyka
300 g śmietanki 30%
trzy jajka
trzy ząbki czosnku
dwie cebule
250 g pieczarek
sół, pieprz, oliwa z oliwek

Jak to zrobić?
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku. W tym czasie siekamy czosnek, kroimy kiełbasę, cebulę i pieczarki i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Proponuję więcej przypraw, wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Następnie do osobnej miski rozbijamy jajka, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Podsmażone na patelni składniki zalewamy sosem jajecznym, dodajemy makaron. Gotowe!





















Napisała: Marsi.