środa, 31 października 2012

Palce na Halloween.

Lubi nastrój święta Halloween. Choć w Polsce zwyczaj ten pojawił się dopiero w latach 90, zdążył zyskać wielu sympatyków. Jestem jednym z nich ;) Pomimo tego, że nie do końca wiem co powinnam tego dnia robić. Skusiłam się na paluchy czarownicy. Proste, pyszne i zabawne ;)
ps. Gdyby przyszło mi przebierać się za upiorną postać wybrałabym dalmatyńczyka. You know why ;)

PALCE CZAROWNICY
Czego potrzebujemy? 
200 g masła
trzy jajka
dwie i pół szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
migdały

Jak to zrobić?
Na początek proponuję oddzielić białka od żółtek. W trakcie ugniatania ciasta okazuje się to niezwykle trudnym zadaniem. Mąkę, cukier puder, żółtka i pokrojone w kostkę masło zagniatamy tworząc jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy srebrną folią i wrzucamy do lodówki na jakieś piętnaście minut. Następnie ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałek, któremu nadamy kształt palca. Migdały posłużą nam za paznokcie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Palce pieczemy przez 15 minut. Pysznie smakują maczane w powidłach lub marmoladzie. Smacznego!



















Napisała: Pati.