Zupa krem szpinakowa.
Nieporozumień nie da się w życiu
uniknąć, to oczywiste. Kłótnie zdarzają się każdemu, niezależnie od płci i
wieku. Jedne relacje opierają się na awanturze i pojednaniu, innym wystarczy
drobna kłótnia by znajomość
zakończyła się bezpowrotnie. Będąc dzieckiem pokłóciłam się z koleżankami
(swoją drogą są siostrami). Z perspektywy czasu myślę, że powód był dość błahy.
Los chciał, że od tamtej pory nigdy więcej nie zamieniłyśmy ani słowa. Choć
minęło wiele lat to nadal, gdy przypadkiem nasz wzrok spotka w ulicznym tłumie,
żadna z nas nie zamierza się przywitać. Zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy
należy trzymać uraz w sercu nawet wtedy, gdy czas wymazał z pamięci przyczyny
konfliktu? Czy fakt, że nie jesteśmy w stanie podać szczegółowych powodów zwady
oznacza, że czas najwyższy ponownie spróbować nawiązać dialog? Znam wiele
przypadków, gdzie najlepsze przyjaciółki z powodu niewyjaśnionych spraw
wkroczyły na wrogą ścieżkę, stając się sobie zupełnie obce. Ów konflikt
przykrywa wówczas wszelkie miłe wspomnienia i sprawia, że zapominamy o tym jak
dobrze się kiedyś dogadywałyśmy. Warto być pamiętliwym? Mścimy się wówczas na
kimś czy jedynie na sobie?
450g szpinaku
Napisała: Pati i Marsi.
Czy pamiętliwość jest potrzebna?
Szpinak ma chyba tyle samo zwolenników co
przeciwników. My zdecydowanie zaliczamy się do jego fanów. Dzisiejsza
propozycja to zupa krem. Robi się ją niezwykle prosto i błyskawicznie. Polecamy
wszystkim tym, którzy nie lubią zbyt wiele czasu spędzać w kuchni ;)
Czego
potrzebujemy?450g szpinaku
200g
śmietany 18%
1 l
wody
3.
mniejsze cebule
1
łyżkę masła -do rozpuszczenia na patelni
czosnek
grzanki,
ser do posypania
Jak
przygotować?
Posiekać
cebulę i wraz z czosnkiem wrzucić na patelnię, na której rozpuściliśmy łyżkę
masła. Całość smażyć do zarumienienia się cebuli. Następnie przełożyc do
wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Zmiksowaną cebulę, rozmrożony
szpinak, śmietanę i wodę wlewamy do garnka. Zagotowujemy a następnie dodajemy śmietanę.
Całość ponownie zmiksować blenderem. Podawać posypane serem i grzankami (;
Napisała: Pati i Marsi.