piątek, 21 września 2012

Zupa krem szpinakowa.

Nieporozumień nie da się w życiu uniknąć, to oczywiste. Kłótnie zdarzają się każdemu, niezależnie od płci i wieku. Jedne relacje opierają się na awanturze i pojednaniu, innym wystarczy drobna kłótnia by  znajomość zakończyła się bezpowrotnie. Będąc dzieckiem pokłóciłam się z koleżankami (swoją drogą są siostrami). Z perspektywy czasu myślę, że powód był dość błahy. Los chciał, że od tamtej pory nigdy więcej nie zamieniłyśmy ani słowa. Choć minęło wiele lat to nadal, gdy przypadkiem nasz wzrok spotka w ulicznym tłumie, żadna z nas nie zamierza się przywitać. Zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy należy trzymać uraz w sercu nawet wtedy, gdy czas wymazał z pamięci przyczyny konfliktu? Czy fakt, że nie jesteśmy w stanie podać szczegółowych powodów zwady oznacza, że czas najwyższy ponownie spróbować nawiązać dialog? Znam wiele przypadków, gdzie najlepsze przyjaciółki z powodu niewyjaśnionych spraw wkroczyły na wrogą ścieżkę, stając się sobie zupełnie obce. Ów konflikt przykrywa wówczas wszelkie miłe wspomnienia i sprawia, że zapominamy o tym jak dobrze się kiedyś dogadywałyśmy. Warto być pamiętliwym? Mścimy się wówczas na kimś czy jedynie na sobie?

Czy pamiętliwość jest potrzebna?

Szpinak ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. My zdecydowanie zaliczamy się do jego fanów. Dzisiejsza propozycja to zupa krem. Robi się ją niezwykle prosto i błyskawicznie. Polecamy wszystkim tym, którzy nie lubią zbyt wiele czasu spędzać w kuchni ;)
Czego potrzebujemy?

450g szpinaku
200g śmietany 18%
1 l wody
3. mniejsze cebule
1 łyżkę masła -do rozpuszczenia na patelni
czosnek
grzanki, ser do posypania

Jak przygotować?
Posiekać cebulę i wraz z czosnkiem wrzucić na patelnię, na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Całość smażyć do zarumienienia się cebuli. Następnie przełożyc do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Zmiksowaną cebulę, rozmrożony szpinak, śmietanę i wodę wlewamy do garnka. Zagotowujemy a następnie dodajemy śmietanę. Całość ponownie zmiksować blenderem. Podawać posypane serem i grzankami (;

















Napisała: Pati i Marsi.