Ciasto białkowe z ciecierzycy.

Ciasta z warzyw (buraka, marchewki, batata, cieciorki, fasoli) często wywołują grymas na twarzach fanów słodkości. Poniekąd jesteśmy w stanie to zrozumieć, ponieważ same bardzo nie lubimy wypieków, w których warzywny składnik jest wyraźnie odczuwany. Jesteśmy zdecydowanymi fankami fit słodkości, które tak oscarowo udają te klasyczne formy. Dzisiejsze ciasto z cieciorki smakuje tak pysznie, że nikt nie zorientuje się z czego zostało wykonane. 

Czego potrzebujemy?
ciasto:
- 400 g ciecierzycy konserwowej
- trzy banany
- trzy jajka
- 250 g gorzkiej czekolady
- dwie łyżki miodu lub ksylitolu
- 4 łyżki masa orzechowego 
- łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej


Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatur 170 st.C
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka i cały czas ubijaj.
4. Do ubitych jaj dodaj wszystkie składniki na placka i zblenduj na gładką masę.
5. Ciasto przelej na formę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz przez 20 minut. Placek musi być wilgotny, dlatego powinien być lekko niedopieczony.
6. Po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostudzenia a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
7. Udekoruj ulubionymi owocami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger