Tiramisu idealne.

W naszej opinii, jest to jeden z najpyszniejszych smakołyków świata ! Próbowałyśmy go zarówno w polskich jak i włoskich knajpkach i wiecie co? Żaden nie smakował nam tak dobrze, jak ten własny ! Raz było za słodko, przez co zbyt mdło, innym razem zbyt kawowo albo alkoholowo. A już najbardziej nie lubimy Tiramisu w wersji  z bitą śmietaną ze spreju i z dodatkiem żelatyny i innych sztucznych fix'ów, żeby "stało" ( o tak, taką właśnie opcję zaserwowano Pati w jednej z krakowskich restauracji). Metodą prób i błędów powstał nasz własny przepis. Ważne są bowiem proporcje, czas tężenia i serce, jakie wkładasz w jego tworzenie. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało równie dobrze, jak nam.

Czego potrzebujemy?
- 800 g włoskich, podłużnych biszkoptów (my kupiłyśmy w Lidlu)
- 750 g serka mascarpone
- 5  dużych, wiejskich  jaj albo sześć średnich (jakość jaj jest niesamowicie ważna, nie mogą być jajka ściółkowe!)
- 150 ml Amaretto
- 3 łyżki cukru
- dwa kubki schłodzonej kawy espresso (lub więcej)
- kakao do posypania (my użyłyśmy słodkiego)

Jak to zrobić?
1. Białko oddziel od żółtek. Żółtka ubijaj razem z cukrem na jasną, puszystą pianę. Dodaj mascarpone i ubijaj do całkowitego połączenia składników.
2. Białka ubij na bardzo sztywną pianę. Ubite białka delikatnie zmieszaj szpatułką do masy mascarpone. Dodaj likier Amaretto i wymieszaj.
3. Biszkopty pojedynczo zanurzaj w kawie z obu stron i układaj jeden obok drugiego w naczyniu o formie prostokątnej. Może być szklane lub plastikowe pudełko albo blacha. Ułożone biszkopty możesz jeszcze delikatnie skropić likierem Amaretto.
4. Na wyłożone biszkopty wylej połowę masy mascarpone.
5. Wyłóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów i wylej drugą część masy serowej.
6. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (lub dłużej).
7. Przed podaniem oprószyć ciasto kakao.
8. Możesz podawać ze świeżymi owocami, np. mailami albo borówkami.

6 komentarzy:

  1. Po co surowe białko do masy? Tak sie nie robi. Poza tym nie powinno się jeść surowych białek. To jest blog o zdrowym trybie życia? Żółtko to co innego - surowe najzdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka możesz wcześniej sparzyć. Ponadto, od kilku lat pijemy koktajle z dodatkiem surowego jajka i czujemy się wyśmienicie :D Warunkiem jest oczywiście to, że musza to być jajka ze sprawdzonego miejsca, my bierzemy swoje od kurek wolnochądzących po podwórku koło babci :)

      Usuń
    2. To że trzeba sparzyć to wiadomo. Nie chodzi mi jednak o możliwość zatrucia. Poczytajcie trochę dlaczego nie powinno się jeść surowych białek, zmienicie zdanie.

      Usuń
  2. Zamiast amaretto polecam rum 80% rewelacja- przez przypadek spróbowałam bo zabrakło mi amaretto i teraz robie cały czas z rumem. Wyrazistrzy smak, mniej słodki i mdły.

    OdpowiedzUsuń

  3. Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam tiramisu ale raz robiłam i nie wyszły mi :( nie wiem czemu a wszystko robiłam tak jak było napisane w przepisie, tym razem spróbuję z Pani przepisu, ja lubię słodkości dlatego często szukam prostych przepisów, tutaj też znalazłam http://cozjesz.pl/ proste i szybkie przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger