Wegańskie, bezglutenowe kotlety z czerwonej fasoli.

Coś dla fanów diety roślinnej. Szukasz zielonych zamienników tradycyjnych obiadków mamusi ? Wypróbuj naszą wersję wegańskich kotletów z czerwonej fasoli. Największego fana mięsa udało nam się przekonać do takiego obiadu. Wszystkie składniki znajdziesz w zwykłym sklepie spożywczym, spokojnie możesz więc cieszyć się smaczną kuchnią wegańską bez, konieczności wydawania fortuny w punktach z ekologiczną żywnością. To jak, spróbujesz?

Czego potrzebujemy?
puszka czerwonej fasoli
1 batat
½ szklanki płatków jaglanych
dwie łyżki mąki kukurydzianej
cebula, 2 ząbki czosnku + łyżeczka oleju do podsmażenia
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek ziaren sezamu
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz

Jak to zrobić?
1. Batata umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
2. Fasolę zblenduj na gładką masę.
3. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżeczce oleju.
4. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wymieszaj, przypraw wedle uznania.
5. Z powstałego ciasta uformuj płaskie kotleciki, smaż z obu stron na oleju roślinnym.

3 komentarze:

  1. koniecznie wypróbuję! a można smażyć na oleju kokosowym ?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne kotleciki, niebo w gębie DZIĘKI!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger