Pyszny obiad w 20 minut, sprawdź co zdrowego możesz ugotować, gdy nie masz zbyt dużo czasu.
Mielona pierś z indyka w pomidorach, podana z kaszą gryczaną, szpinakiem i serem Cheddar.
Najczęściej sięgamy po niezdrowe produkty wtedy, gdy dokucza nam głód a czas nagli. W ciągu tygodnia nie zawsze mamy czas, aby stać w kuchni przygotowując skomplikowane przepisy. Dlatego dzisiejsza propozycja to banalny ale bardzo smaczny obiad, z jakim poradzi sobie każdy. W naszej propozycji wykorzystałyśmy mieloną pierś ale możesz ją zastąpić wołowiną czy wieprzowiną. Pamiętaj jednak, że wybór mięsa przesądza o zawartości tłuszczu w potrawie. Jeśli więc chcesz zjeść lekko, wybierz mieloną pierś drobiową. Pamiętaj o tym, aby nie kupować gotowego mięsa mielonego w paczkach, ponieważ nigdy nie masz pewności co znajduje się w środku. W każdej masarni na miejscu zmielą wybrany przez Ciebie kawałek.
Czego potrzebujemy?
(składniki na dwie porcje)
200 g mielonej piersi indyka
6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 listków świeżej bazylii
sól, kilka kropel Tabasco
100 g kaszy gryczanej
50 g sera Cheddar
świeże liście szpinaku
łyżka masła klarowanego lub oliwy
Jak to zrobić?
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na tarce zetrzyj pieczarki, czosnek drobno posiekaj.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż mięso, dodaj czosnek.
4. Gdy woda odparuje z mięsa dodaj pieczarki, pomidory oraz koncentrat.
5. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku i duś pod przykryciem jeszcze kilka minut.
6. Danie podawaj z kaszą, liśćmi świeżego szpinaku i startym serem.
Najczęściej sięgamy po niezdrowe produkty wtedy, gdy dokucza nam głód a czas nagli. W ciągu tygodnia nie zawsze mamy czas, aby stać w kuchni przygotowując skomplikowane przepisy. Dlatego dzisiejsza propozycja to banalny ale bardzo smaczny obiad, z jakim poradzi sobie każdy. W naszej propozycji wykorzystałyśmy mieloną pierś ale możesz ją zastąpić wołowiną czy wieprzowiną. Pamiętaj jednak, że wybór mięsa przesądza o zawartości tłuszczu w potrawie. Jeśli więc chcesz zjeść lekko, wybierz mieloną pierś drobiową. Pamiętaj o tym, aby nie kupować gotowego mięsa mielonego w paczkach, ponieważ nigdy nie masz pewności co znajduje się w środku. W każdej masarni na miejscu zmielą wybrany przez Ciebie kawałek.
Czego potrzebujemy?
(składniki na dwie porcje)
200 g mielonej piersi indyka
6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 listków świeżej bazylii
sól, kilka kropel Tabasco
100 g kaszy gryczanej
50 g sera Cheddar
świeże liście szpinaku
łyżka masła klarowanego lub oliwy
Jak to zrobić?
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na tarce zetrzyj pieczarki, czosnek drobno posiekaj.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż mięso, dodaj czosnek.
4. Gdy woda odparuje z mięsa dodaj pieczarki, pomidory oraz koncentrat.
5. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku i duś pod przykryciem jeszcze kilka minut.
6. Danie podawaj z kaszą, liśćmi świeżego szpinaku i startym serem.