Brownie piernikowe.

Ostatnio wrzicułyśmy Wam przepis na wilgotne ciasto czekoadowe, który podbił Wasze serca. Dostayśmy od Was mnóstwo wiadomości, że nasza propozycja zagości u Was na dłużej. To prawda, fit brownie to jeden z naszych wyjątkowo udanych wypieków. Dlatego też poyślałyśmy, że delikatnie go zmodyfikujemy dodając mu posmak piernika. Wyszło przepysznie, koniecznie wypróbujcie!

Czego potrzebujemy?
ciasto:
- dwie puszki czerwonej fasoli
- trzy banany
- trzy jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g orzechów nerkowca
- 5 łyżek miodu
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g pokruszonych pierników toruńskich Kopernik ---> klik!
- łyżeczka sody oczyszczonej
polewa: 
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 8 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżeczka przyprawy korzennej

Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do temperatur 180 st.C
2. Dokładnie wypłucz fasolę, banany obierz ze skórki, czekoladę połam na małe kawałki.
3. Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem pierników i orzechów) przełóż do dużej miski i dokładnie zblenduj na gładką masę.
4. Do gładkiej masy dodaj drobno pokruszone pierniki i orzechy, całość wymieszaj łyżką.
5. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Formę wstaw do piekarnika na 30 minut.
7. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Na małym ogniu podgrzej mleko (nie gotuj) a następnie rozpuść w nim składniki na polewę.
8. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i udekoruj polewą i owocami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger