piątek, 26 maja 2017

Sernik bez wyrzutów sumienia.

Jedno z ulubionych ciast polaków, jak wynika ze statystyk. Obok jabłecznika, pączków i drożdżówek najchętniej wybieramy właśnie sernik. Nasza fit wersja idealnie pasuje nie tylko do kawy, ale można spokojnie zaserwować sobie porcję jako posiłek po treningu czy śniadanie. W połączeniu z owocami sezonowymi tworzy duet idealny. Sprawdźcie sami, z przepisem poradzi sobie największy laik kulinarny.


Czego potrzebujemy?
Spód:
- 50 g płatków owsianych
- dwie łyżki mąki kokosowej
- 4  żółtka
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku czekolady
- łyżeczka kakao
- 7 łyżek mleka kokosowego
- 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu

Masa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 250 g serka ricotta
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 4 białka jaja
- 3 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 6 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki serka mascarpone

Jak to zrobić?
1.Nastaw piekarnik na 170 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj składniki na spód i wszystko wymieszaj na gładka masę.
3. Powstałą masę wyłóz na blachę i piecz przez ok. 8-10 minut.
4. Do dużej miski dodaj wszystkie składniki na masę serową prócz białek. Dokładnie blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Ubij cztery białka jaj na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
6. Masę serową wylej na upieczony spód i piecz ok. 30 min. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto się zapiekło.
7. Gotowy sernik posyp gorzką czekoladą lub ozdób owocami.

Gotowe !