Pianka bananowa bez cukru.

Dzisiejszy przepis z dedykacją dla wszystkich tych, którzy nie czują się mistrzami w kuchni. Aby stworzyć coś pysznego nie potrzeba wcale wielkich umiejętności. Z prostych produktów, dostępnych w każdym sklepie, jesteś w stanie wyczarować pyszną słodycz. Ostatnio dostajemy sporo wiadomości od mężczyzn, którzy ubolewają, że nasze dania wyglądają tak pięknie a im nie ma kto gotować :P Drodzy Panowie, zróbcie to sami. Zaskoczcie swoje kobiety pyszną pianką bananową. Gwarantujemy, że będzie zachwycona :)


Czego potrzebujemy?
300 ml chudego mleka
300 g jogurtu greckiego
200 ml mleka kokosowego + 4 łyżki do rozpuszczenia czekolady
15 g żelatyny
dwie miarki odżywki białkowej o smaku bananowym (można pominąć i zastąpić dwiema łyżkami miodu)
dwa dojrzałe banany +1 do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji
tabliczka gorzkiej czekolady

Jak to zrobić?
1. W dużym garnku, na małym ogniu, podgrzej mleko (300 ml chudego mleka i 200 ml kokosowego) Gdy mleko będzie ciepłe (nie zagotowane!) powoli dodaj żelatynę cały czas mieszając. Zestaw garnek z ognia.

2. Do dużej miski przełóż jogurt, dodaj odżywkę białkową i banany. Całość blenduj na gładką masę.

3. Mleko z żelatyną miksuj do uzyskania jednolitej pianki. Uzyskaną piankę dodaj do miski z masą jogurtową. Dokładnie połącz składniki przy pomocy miksera.

4. Formę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę i wstaw do zamrażarki na ok. 30-40 minut do stężenia.

5. Na pięć minut przed wyjęciem pianki z lodówki przygotuj czekoladę. W 4 łyżkach mleka kokosowego rozpuść tabliczkę czekolady. Poczekaj, aż czekolada chwilkę przestygnie ale nadal będzie płynna. Posmaruj nią wierzch ciasta.

6. Wstaw piankę na 10 minut do lodówki, do ostygnięcia czekolady.

7. Do dekoracji wykorzystaj banana, świeże owoce, wiórki kokosowe lub orzechy.

Pyszności !

Chcesz nas lepiej poznać? Koniecznie sprawdź nasz najnowszy odcinek na 
Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger