Legalna pizza.
Wszyscy fani pizzy mogą w końcu zajadać się bez wyrzutów sumienia. Oto nadchodzi nasza fit wersja wiosenna. Składniki wedle uznania, tajemnicą jest jednak owoc granata. W połączeniu z warzywami sprawia, że pizza jest wyrazista w smaku. Idealna propozycja na obiad albo romantyczną kolację. Przepis wart zapamiętania !
Czego potrzebujemy:
ciasto:
300 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka cieplej wody
25 g drożdży
sos:
pół puszki pomidorów
trzy łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól, pieprz, oregano
składniki na pizzę:
serek capri typu włoskiego
pół granata
warzywa wedle uznania
Jak to zrobić?
1. Mąkę przesiać do dużej miski, drożdże rozkruszyć i dodać pozostałe składniki na ciasto. Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać jeszcze odrobinę mąki.
2. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i przygotowujemy sos do pizzy.
4. Wszystkie składniki na sos blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na blasze , smarujemy sosem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.
6. Po 10 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładamy składniki i pieczemy jeszcze 10 minut.
7. Gdy pizza będzie gotowa, nakładamy serek capri oraz ziarenka granata.
Czego potrzebujemy:
ciasto:
300 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka cieplej wody
25 g drożdży
sos:
pół puszki pomidorów
trzy łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
sól, pieprz, oregano
składniki na pizzę:
serek capri typu włoskiego
pół granata
warzywa wedle uznania
Jak to zrobić?
1. Mąkę przesiać do dużej miski, drożdże rozkruszyć i dodać pozostałe składniki na ciasto. Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie się za bardzo kleiło można dodać jeszcze odrobinę mąki.
2. Miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C i przygotowujemy sos do pizzy.
4. Wszystkie składniki na sos blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na blasze , smarujemy sosem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut.
6. Po 10 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, nakładamy składniki i pieczemy jeszcze 10 minut.
7. Gdy pizza będzie gotowa, nakładamy serek capri oraz ziarenka granata.