poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Odchudzona tarta z jagodami.

Mam ochotę na coś słodkiego, ale żeby było bez cukru, niskokaloryczne, zdrowe i smaczne. To w ogóle możliwe? Nie znam kucharza, który były w stanie wyprodukować coś niskokalorycznego, porównywalnego smakiem do Nutelli <3 Ale znam coś równie dobrego, co może konkurować z kalorycznym, orzechowym kremem. Są to sezonowe owocem! Uwielbiam maliny, poziomki, truskawki, borówki, porzeczki, jagody, czereśnie. Można je przeistoczyć w przepyszną słodycz jaką jest letnia tarta. Gdy nachodzi Cię odchota na coś słodkiego, zamiast wyjadać Nutellę łyżką ze słoika, ukrój sobie kawałek pyszego placka. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam jagody ale mogą to być wszystkie inne owoce sezonowe. Myślę, że wersja porzeczkowa albo z czereśniami byłaby równie pyszna.

Czego potrzebujemy?
spód:
70 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej zwykłej
50 g mąki żytniej razowej
35 g masła
40 ml mleka odtłuszczonego
1 duże jajko
łyżka miodu

masa:
300 g jogurtu greckiego
2 duże jajka + 1 białko
łyżka miodu
miseczka jagód
garść malin
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki budyniu waniliowego

Jak to zrobić?

1. Mąkę, jajko, mleko, miód i zimne masło pokrojone w kostkę zagniatamy. Zawijamy je w folie i wsadzamy na godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy.

3. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, spód pieczemy przez 15 minut w 180'C.

4. W trakcie pieczenia się spodu, miksujemy wszystkie składniki masy. Po podpieczeiu się ciasta przelewamy masę na spód. Całość pieczemy kolejne 20-25 minut w 180'C.

5. Gotowe ciasto dokładnnie schładzamy, podajemy ze świeżymi owocami.