środa, 31 sierpnia 2016

Drożdżówki z serem w wersji fit.

Z badań wynika, że będąc na diecie najbardziej tęskno nam do słodyczy. Nic dziwnego, że dietetycy kategorycznie zabraniają nam batonów, muffinek i ciasteczek z kremem. A gdyby tak lekko oszukać dietę i zjeść coś, co nie będzie Snickersem a wygląda i smakuje równie dobrze? Nie szukajcie takich pyszności w sklepach. Skład pieczywa z supermarketu bardzo często zakrawa o pomstę do nieba. Żeby było zdrowo musicie wysilić się sami. Z prostych składników można wyczarować naprawdę smaczne rzeczy. Do dzieła!
Czego potrzebujemy?
160g mąki pełnoziarnistej żytniej
2 żółtka
1-2 łyżki miodu
150ml mleka odtłuszczonego
20g świeżych drożdży

masa serowa:
250g sera twarogowego chudego
20g odżywki białkowej
dwie łyżki serka mascarpone
łyżka miodu

Jak to zrobić?
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy rozpuszczony miód.Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.
2. Twaróg rozcieramy z pozostałymi składnikami na masę serową.
3 .Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta a na wierzchu smarujemy masą serową. Można również dodać owoce wedle uznania. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20 minut.
4.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok.20-25 minut.

Jest pycha !