wtorek, 8 marca 2016

Niedzielne śniadanie.

Jeśli znudziły Wam się jajecznice, omlety, kanapki i owsianki to mamy dla Was świetna opcję na niedzielne śniadanko. Robi się je nieco dłużej, dlatego lepiej tego dnia nigdzie się z rana nie spieszyć. Bułeczki pieczemy sami a nie ma na tym świecie nic pyszniejszego od gorącego, świeżego pieczywa. Do tego pasta z wędzonej makreli z warzywami. Makrela jest rybą tłustą, zawiera bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6. W trakcie jej kupowania zwróćcie uwagę na kolor, zapach oraz warunki w jakich jest przechowywana. Warto więc poszukać na opakowaniu umieszczonego przez producenta znaku GMP, który ma wskazywać na prawidłowy proces wędzenia. W przygotowywaniu śniadanka pomagała mi mama, bez niej by się nie udało. Polecam wypróbować przepis, zwłaszcza bułeczki. Oczywiście zamiast pasty możecie wykorzystać cokolwiek, ulubione warzywa i wędliny.

ORKISZOWE BUŁECZKI

Czego potrzebujemy?
500 g mąki orkiszowej typ 500
200 ml mleka roślinnego lub wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki klarowanego masła
łyżeczkę soli
łyżeczkę cukru

Jak to zrobić?
1. Z 50 ml mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki robimy rozczyn. 
2. Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy go do mąki wymieszanej z solą, wlewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dolać nieco mleka lub wody. 
3. Dodajemy rozpuszczone masło, jeszcze chwilę wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok. 30 minut)
4. Gdy podwoi objętość odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki. 
5. Bułki układamy w odstępach na posypanej mąką blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
6. Gdy bułeczki jeszcze trochę urosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły. 

PASTA Z MAKRELI

Czego potrzebujemy?
jedna wędzona makrela
czerwona papryka
dwa ogórki kiszone
jedna czerwona cebula
świeży koperek
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz

Jak to zrobić?
1. Mięso ryby oddzielamy od ości. Trzeba to zrobić uważnie, aby żadna ość nie dostała się do pasty.
2. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy.
4. Przyprawiamy do smaku. Proponujemy zrezygnować z soli ponieważ wędzona ryba sama w sobie jest już słona. Pieprz albo odrobina czerwonej papryki będą idealne. 

Smacznego !

Sprawdź nasz najnowszy odcinek na

W przygotowaniu jedzenia pomogła mi Mama, dziękuję <3

Napisała: Pati