wtorek, 10 listopada 2015

Dlaczego warto jeść awokado?

Aztekowie nazywali je `masłem Bogów`. Dzięki ogromnej zawartości składników jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Chętniej sięgamy po banany, jabłka, gruszki, nektarynki zapominając o tym, ile dobrego daje awokado. Czas to zmienić!


Trzynaście powodów, dla których warto jeść awokado:
1. Zapobiega podjadaniu między posiłkami. Powoduje uczucie sytości, które trwa około 4 godzin.
2. Zawiera o 35 % więcej potasu niż banan.
3. Zmniejsza wystąpienie udaru mózgu i nadciśnienia.
4. Cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
5. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego.
6. Niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (łącząc pomidora lub marchew z awokado lepiej wchłaniamy przeciwutleniacze)
7. Zawiera rozpuszczalny błonnik, który utrzymuje stały poziom cukru.
8. Zawiera błonnik nierozpuszczalny, który oczyszcza układ pokarmowy – profilaktyka zaparć i mniejsze ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
9. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesu starzenia się.
10.  Pomaga zwalczyć przykry zapach z ust czyszcząc jelita, będące główną przyczyną problemu.
11. Olej z awokado odżywia i rozświetla skórę.
12. Witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation zawarte w awokado wspierają pracę serca.
13. Jest idealnym produktem dla osób, które w zdrowy sposób chcą przybrać na wadze.
Dodając do swojej diety jeden owoc awokado dziennie dotaszczymy około 430kcal więcej. Nie są to puste kalorie ale te bogate w wartości odżywcze (likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę)

PASTA  Z AWOKADO DO CHLEBA
Awokado najlepiej jeść, gdy są nieco miękkie, bez plam i zasinień na skórce.Ważne, aby owoc był dojrzały. Jak to poznać? Jego skórka po naciśnięciu powinna się lekko uginać. Dobrze jest kupić tylko tyle ile damy radę zjeść ponieważ ma szybko tendencję do dojrzewania. Najzdrowiej jeść awokado na surowo – wtedy składniki w nim zawarte nie ulegają zniszczeniu.

Czego potrzebujemy?
1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
pół małej cebuli
pomidor
jajko
sól, pieprz, sok z cytryny

Jak to zrobić?
1. Awokado przekrój wzdłuż, pokręć delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
2. Usuń pestkę (nie wyrzucaj, będzie potrzebna!), miąższ wydrąż łyżką.
3. Do blendera wrzuć miąższ z awokado, ugotowane na twardo jajko, ząbek czosnku. Miksuj na gładką masę.
4. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i pokrojonego pomidora.
5. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Aby pasta nie zmieniła koloru, włóż do niej pestkę.