Przepis na hummus.
Ostatnio wrzuciłyśmy na naszego Instagaram zjdęcie domowej roboty hummusu. Domagaliście się przepisu więc oto jest :) Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, lub inaczej cieciorki, wywodzi się z kuchni arabskiej, dokładniej z Libanu. Potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie ale coraz większym zainteresowaniem cieszy się u nas. Głównie uwielbiana przez wegan i wegetarian.
Napisała: Pati, gotowała również
Nie bójcie się eksperymentować i odkrywać nowe smaki, tortilla z hummusem będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego obiadu.
Jeśli chcecie nadać swojej paście bardziej konkretny smak zawsze można do niej dodać suszone pomidory, zioła, paprykę, bazylię, smażoną cebulę, Wedle uznania.
JAK ZROBIĆ HUMMUS?
Czego potrzebujemy?
5 łyżek ziaren sezamu*
2 łyżki oliwy*
mały ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1 łyżka oleju sezamowego + 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Jak to zrobić ?
1. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni mieszając co jakiś.
2. Uprażony sezam zmielić, następnie dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować.
3. Do powstałej pasty dodać czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy i kumin.Zmiksować.
4. Dodawać stopniowo ciecierzycę i miksować na pastę. Nastepnie wlewać stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy, a później w razie potrzeby zimną wodę. Im dłużej miksujemy tym hummus będzie bardziej kremowy, mniej ziarnisty. Im więcej dodamy wody, tym będzie mniej gęsty. W razie potrzeby doprawić go solą.
Wszystkie produkty wykorzystane w dzisiejszym wpisie znajdziecie w sklepach
Ryneczek Lidla ma w ofercie zawsze świeże warzywa i owoce, dzięki czemu mamy gwarancję, że przepis się uda.
Warto stawiać na wysokiej jakości produkty, to one decydują smaku potraw.
Napisała: Pati, gotowała również