środa, 7 października 2015

Pizza Bezglutenowa.

Dziś przygotowałyśmy dla Was przekąskę idealną na jesienny piknik. Bezglutenowa pizza to ciekawa alternatywa dla kanapek. Dodatki każdy może dobrać wedle uznania. My zdecydowałyśmy się na wersję wegetariańską.

PIZZA BEZGLUTENOWA 

Czego potrzebujemy?
– składniki na ciasto: 300 g mąki bezglutenowej, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 1 płaska łyżeczka drożdży, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek
– składniki na sos: 200 g pomidorów z puszki dobrej jakości, sól morska, 3 łyżki oliwy z oliwek, oregano, bazylia, rozmaryn
- dodatki wedle uznania (brokuły, cebula, pomidor, pieczarki, szynka, ananas itd.)

Jak to zrobić?
1. Ciasto: mąkę przesiać do miski. Wymieszać dokładnie z drożdżami i solą. Dodać oliwę i wlewać stopniowo wodę. Ciasto wyrobić krótko mikserem (będzie lekko lepiące). Przełożyć do miski wysypanej odrobiną mąki i zagnieć gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
2. Sos: pomidory zmiksować z oliwą w blenderze. Podgrzać w rondelku. Dodać sól i wcześniej posiekane drobno zioła.
3. Wyrośnięte ciasto wyrobić dłońmi, rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokryć sosem pomidorowym i dodatkami.
4. Pieczemy w temp. 220 stopni C około 15 minut.