czwartek, 27 sierpnia 2015

Dlaczego komary ssają krew zamiast tłuszczu?

Lista pytań, które najczęściej od Was dostajemy:
- Czy jecie słodycze? Jeśli tak to jak często i ile?
- Jak przestać jeść słodycze?
- Jak często mogę jeść słodycze, żeby nie przytyć?
- Czy słodycze bardzo tuczą?
- Co mam jeść, kiedy chce mi się coś słodkiego?

Kochani czytelnicy, to nie słodycze nas tuczą a brak umiaru. Przyjemności są w życiu potrzebne, bez nich byłoby nudno i bez sensu. Zamiast sięgać po batonika w przerwie między posiłkami zróbcie sobie jeden dzień, w którym przyrządzacie domowej roboty wypieczki. U nas jest to zwykle niedziela. Co tydzień próbujemy nowych przepisów ze starej kuchennej książki. Słodycze i ciasta dostępne w sklepach są zwykle robione z najtańszych produktów, z syropu glukozowo fruktozowego, utwardzonych tłuszczy i barwników. Jeśli więc już grzeszyć, to przynajmniej tym, co jest grzechu warte. Dlatego w dzisiejszym wpisie pomysł na genialny torcik bezowy z truskawkami.
Czteroosobowe stado zjada go w cztery sekundy :)
TORCIK BEZOWY

SKŁADNIKI:
beza:
- 3 mocno schłodzone białka kurzych jajek
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 180 g cukru

przełożenie:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietany kremówki
- 300 g owoców

JAK TO ZROBIĆ?
Beza:
1. Dzień wcześniej:
blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Na papierze narysować dwa kółka o średnicy 19 cm.
2. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny. Porcjami dosypywać 180 g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy piana z białek będzie już sztywna i lśniąca, dosypać mąke ziemniaczaną, chwileczkę ubijać.
3. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni. Na każdy okrąg narysowany na papierze do pieczenia nałożyć połowę masy bezowej. Delikatnie i równomiernie ją rozsmarować.
4. Wstawić blachę z bezami do piekarnika i suszyć około godziny. Potem wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić blaty bezowe do wystygnięcia na noc.

Przełożenie kremem wykonujemy następnego dnia:

5. Czekoladę posiekać, śmietanę mocno podgrzać, ale uwaga, nie powinna się zagotować. Wrzucić kawałki czekolady i czekać, aż się rozpuszczą.
6. Przelać śmietankę do miseczki, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
7. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić na sztywno. 
8. Jeden z blatów bezowych ułożyć na paterze. Posmarować kremem, ułożyć pokrojone owoce. Przykryć drugim blatem.
Upiekła: Marsi


Zdjęcia: Pati