poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Czy pieczywo tuczy?

W dzisiejszych czasach jedzenie jest nie tylko łatwo dostępne, ale również tak przetworzone, że nasi pradziadkowie uznaliby je za niejadalne. Musimy radzić sobie z nadmiarem jedzenia, a nie jego brakiem. Coraz więcej badań potwierdza też, że duża część produktów, które zapełniają półki supermarketów uzależnia i przyczynia się do naszego obżarstwa. Otyłość wśród dzieci rośnie, a coraz więcej piekarni ogłasza upadłość. Czy jest między tym jakaś zależność? Owszem, bo liczba producentów chleba kurczy się, rodzime piekarnie są wypierane przez masowo produkowane pieczywo. Prawdziwy chleb powstaje na zakwasie, który jest naturalnym i zdrowym konserwantem
JAKIEGO PIECZYWA UNIKAĆ:
-o długim terminie ważności
-z mrożonego ciasta (najczęściej jest to pieczywo wypiekane na miejscu)
-z siateczką płaskich dziur w miąższu
-o jasnobrązowym, karmelowym kolorze
-w opakowaniach próżniowych lub zapakowanego w folię
-słodkawego pieczywa tostowego; ciemne pieczywo tostowe dostępne na rynku od białego różni się jedynie obecnością barwników i posypki z nasion
-jasnego chrupkiego, spożywanego w dużych ilościach
-o zbyt jasnym kolorze (zazwyczaj z substancjami wybielającymi)
-wyglądającego jak razowe ale o niskiej wadze ;prawdziwy razowiec musi być ciężki bo zawiera dużo błonnika
-razowego wypiekanego bez foremki (prawdziwy chleb razowy, pieczony bez foremki przypominałby placek)
Zgodnie z proporcjami piramidy żywieniowej, produkty zbożowe (w tym pieczywo) mają być głównym źródłem energii. Dostarczą wielu cennych witamin i minerałów, dlatego nie należy ich się bać. Kluczem do sukcesu odnośnie spożywania pieczywa na diecie, jest jego odpowiedni dobór pod kątem rodzaju.

BUŁECZKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI:

250g mąki pszennej
50g mąki z pełnego przemiału
40g  płatków owsianych
2 łyżki oleju roślinnego
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190g letniej wody


JAK ZROBIĆ?
  1. Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami wody i łyżeczką cukru. Odstaw na kwadrans.
  2. Po upłynięciu 15. minut zaczyn połącz z pozostałymi składnikami. Następnie wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem -ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde.
  3. Uformuj z ciasta kulę. Posmaruj ją delikatnie(!) olejem roślinnym i przełóż do miski. 
  4. Miskę przykryj czystą bawełnianą ściereczką i wstaw do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami rozgrzanego do temperatury 50 stopni. Po 40 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Ciasto po wyrośnięciu podziel na 8 części. Z każdej uformuj bułeczkę.
  6. Gotowe bułeczki przełóż na blachę przełożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 50-60 minut do wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte bułki posmarować olejem przy pomocy pędla, a boki spryskać wodą.
  8. Piecz około 10min. w temperaturze 230°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz dalej 5 -10min. Bułki powinny być wyraźnie zarumienione. 
Można uformować bułki o dowolnym kształcie. Jeśli chcesz uzyskać kształt taki jak u mnie, musisz z każdej porcji ciasta uformować najpierw wałek. Następnie zrobić luźny węzeł. Jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry, wciskając ją do środka. Drugą końcówkę przełożyć od góry do dołu, również wkładając do środka. Jeśli ciasto będzie się kleić nie podsypywać go mąką tylko natłuścić ręce olejem lub oliwą 












bluza- Dream On 179 zł -----> KLIK!
buty - stukstuk.pl ok.70 zł ----> KLIK!
rower- Electra 2.449 zł -----> KLIK!
okularu- highflyshop.pl 72.25 zł -----> KLIK!
spodenki- Cropp
top- H&M

Napisała: Marsi, upiekła również

Zdjęcia: Pati