poniedziałek, 5 stycznia 2015

O czekaniu.

Czekanie to nieodłączna część naszego życia. I choć tak bardzo tego nienawidzimy, to posłusznie i cierpliwie poddajemy się owemu procesowi. Najczęściej dlatego, że nie mamy innej opcji. Czekanie jest najnudniejszą czynnością, jaką przyszło człowiekowi znosić. Człowiek całe życie na coś czeka. Stoimy w kolejce, żeby zapłacić za zakupy, siedzimy w poczekalni u dentysty, wypatrujemy kelnera niosącego nasze danie, regularnie sprawdzamy nasze konto, gdzie lata dzień ma się ukazać miesięczna wypłata. Czekamy na miłość, szczęście, zdrowie. A gdy to mamy- czekamy na więcej. Ale lepiej czekać niż wegetować. Gdy wiesz, że lada dzień Twój marny żywot się odmieni, to beznadziejność nie boli aż tak bardzo. Gdy siedzisz przy stoliku z burczącym brzuchem ale wiesz, że za moment wjedzie na stół pachnąca micha- dasz radę wysiedzieć jeszcze chwilę. Lubimy jak życie dzieje się nam `od ręki`. Chcesz i masz! Jednak najlepsze efekty są procesem długotrwałych starań. To tak jak z odchudzaniem- możesz zrzucić pięć kilo połykając larwę tasiemca albo odcinając sobie ręce. Częściej jednak wybieramy pokorne odwiedzanie siłowni. Cytują Marilyn Monroe `Wszystko, co się opłaca posiadać, opłaca się również, aby na to czekać.`

SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO- MUSZTARDOWY
Podstawą pysznej sałatki są świeże warzywa i sos. Zwykła sałata, jeśli jest chrupiąca i doprawiona smacznym dressingiem, smakuje wyśmienicie. Dlatego dziś mamy dla Was prosty pomysł na smaczny sos, który sprawi, że przestanie być nudno. Sos jest na tyle dobry, że w trakcie przygotowywania znika w połowie (ale do tego nie wypada się przyznawać ;). Podstawą smaku dzisiejszego sosu jest naturalny, prawdziwy miód. Można go dodawać do naszych ulubionych sałatek i dań. My przyprawiłyśmy nim naszą sałatkę z kurczakiem, orzechami, czerwoną fasolą, porem, ogórkiem, sałatą lodową.

Czego potrzebujemy do przygotowania sosu?
3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu

Składniki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy tak, żeby nie było grudek.
Napisała: Pati