wtorek, 6 stycznia 2015

Ludzie są jak długopisy.

Nasi znajomi są jak długopisy w szkolnym piórniku- masz ich kilkanaście a działają tylko cztery. Na tych czterech możesz polegać zawsze, pozostałych w ogóle nie bierzesz pod uwagę, gdy potrzebujesz pomocy. Za to one chętnie sobie przypomną, gdy uświadomią sobie, że masz coś, na czym im zależy. Takimi długopisami wypada pogardzić, najlepiej wyrzucić z piórnika, robiąc tym samym miejsce innym przyborom. Mam na swojej liście fejsbukowych znajomych kilka takich okazów, które sukcesywnie przesyłają mi wiadomość. Zwykle brzmi ona `pożycz`, `udostępnij`, `pomóż`, `poradź`, `polajkuj`. I pewnie chętnie bym to zrobiła, gdyby nie fakt, że pięć lat temu nawet się nie lubiliśmy. W ludzkiej naturze zacietrzewione jest to, że jesteśmy interesowni. Każdy z nas jest, to normalne. Dla niektórych interesem jest spędzanie z kimś czasu, inni zwyczajnie pasożytują. Przychodzi mi na myśl historia pewnej znajomej z gimnazjum i liceum. Zmieniała znajomych w zależności od tego jaki sprawdzian się szykował. Doskonale wiedziała, kto jest dobry z matmy, kto z chemii, i tam brylowała. Też miałam swój czas, gdy wspomniana koleżanka kochała się w chłopaku, którego znałam. Gdybyśmy nie mieli wtedy po szesnaście lat, być może ktoś w końcu odważyłby się wypowiedzieć na głos swoje zażenowanie. Podobno w życiu trzeba być przebiegłym ale mając szesnaście lat wszyscy jesteśmy zwolennikami podlizywania się i cieszenia się tym, że ktoś robi to wobec nas. Na całe szczęście dorastamy i dawne popędy w kierunku stawania na dwóch łapkach zastępujemy wulgarnym zwyczajem, że lepiej wejść komuś w drogę niż w d*pę.

KOTLECIKI RYŻOWE Z WARZYWAMI
Dzisiejsza propozycja jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu, kaszy czy klusek. Ryżowe kotleciki są przepyszne, banalne w przygotowaniu i stanowią świetne urozmaicenie dla naszej codziennej diety. Przepis autorski więc bałam się, że coś może wyjść nie tak. Jednak moje obawy zostały rozwiane tuż po pierwszym kęsie ;)

Czego potrzebujemy?
paczka białego ryżu
2/3 kostki chudego twarogu
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 białka
1 żółtko
łyżeczka masła
pieprz, sól, curry, czerwona papryka, zioła (przyprawy wedle uznania)

Jak to zrobić?
1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżeczce masła.
3. Twaróg rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy do smaku.
4. Chłodny, ugotowany ryż przekładamy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Z powstałego farszu formujemy kotleciki.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut.
Napisała: Pati