poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak nie podjadać?

Zakała wszystkich dbających o figurę. PODJADANIE, czyli wrzucanie w  siebie czegoś między posiłkami. Zwykle tego co akurat pod ręką, co napatoczyło się w lodówce, dwa kęsy, trzy łyki, jeden cukierek, pół wafelka. O określonej porze dnia silna wola słabnie i wszyscy jesteśmy skłonni ulec pokusie.
Jak nie ulec porze kuszenia?
1. Wyznaczyć sobie pory posiłków przyzwyczajając tym samym organizm do tego, o której godzinie ma się robić głody.
2. Jeść białko, które trawi się wolniej niż inne mikroskładniki. Po jego spożyciu dłużej czujemy się pełni.
3. Konieczność przerwy od pracy/nauki często mylimy z głodem. Gdy czujesz się zmęczony zamiast zaglądać do lodówki porozmawiaj z kimś, posłuchaj muzyki, włącz ulubiony serial lub idź na spacer.
4. Nie jedz w trakcie nauki, siedząc przy biurku lub przy komputerze. Jedząc i nie przerywając pracy czujemy się mniej pełni i zjadamy dwa razy więcej.
5. Najczęściej po zjedzeniu obiadu dopada nas chęć na coś słodkiego. Głód? Oczywiście, że nie! Jedząc uwalniamy w organizmie hormony dobrego samopoczucia więc organizm chce jeszcze! W tym przypadku od pokusy trzeba odejść, i to dosłownie. Wstań od stołu i zajmij się czymś innym. Jeśli nie ulegniesz pokusie przez 10 minut prawdopodobnie uczucie minie.
6. Wieczorne podjadanie to nasz największy ból. Jak z tym walczyć? Zamiast myszkować po kuchni i zaglądać do szafki co piętnaście minut zaparz sobie zielonej herbaty, pij wodę z lodem, cytryną, miętą lub ogórkiem, chrup marchewkę.
7. ZŁOTA RADA- zaraz po posiłku myj zęby pastą o bardzo wyrazistym miętowym smaku. Kubki smakowe nieco się uciszą po porządnej dawce mięty.
ŚNIADANIE godzina 9.00
Czy warto jeść masło?
Masło niesłusznie obwiniano o powodowanie otyłości czy miażdżycy. Jednak to produkt łatwo strawny, najlepiej przyswajalny ze wszystkich tłuszczów spożywczych, który nie zawiera żadnych składników chemicznych. Jeśli lubisz mięso i wędliny, nie smaruj chleba grubą warstwą. Ale jeżeli w twojej diecie dominują warzywa, nie jesz smalcu czy boczku to możesz używać masła (2-3 łyżeczki) bez szkody dla zdrowia bo cholesterol w nim zawarty jest potrzebny.
W najnowszych badaniach udowodniono, że to margaryna przyczynia się do rozwoju chorób serca – masło na jej tle wypadło nieporównywalnie lepiej.

PRZEKĄSKA godzina 12.00
Koktajl bananowo-pomarańczowy.

OBIAD godzina 14.00
Dietetyczna zupa koperkowa.

Czego potrzebujemy? 
2 litry wody
włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, cebula)
200 g jogurtu naturalnego
pół szklanki kaszy manny
posiekany świeży koperek
1 kostka rosołowa drobiowa
łyżka Vegety
sól, pieprz

Jak to zrobić? 
1. Cebulę kroimy w plastry i opiekamy z dwóch stron na patelni.
2. Podpieczoną cebulę i oczyszczone warzywa dodajemy do wody i gotujemy około pół godziny.
3. Wyciągamy warzywa zostawiając jedynie marchewkę.
4. Dodajemy łyżkę Vegety.
5. Dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając, tak, by nie powstały grudki. 
6. Gotujemy 5 minut.
7. Dodajemy koperek i kostkę rosołową. Odstawiamy z ognia.
8. Mieszamy w miseczce jogurt dodając 3 łyżki gorącej zupy. Tak ogrzany jogurt wlewamy do garnka. Nie gotujemy by jogurt się nie ściął.
9. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
10. Można podawać z serem pleśniowym.


PRZEKĄSKA godzina 16.00
Dlaczego warto jeść śliwki?
Są one niskokaloryczne, dlatego spokojnie możemy włączać je do swojego jadłospisu, jeśli zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów. 100 gramów śliwek zawiera około 45 kalorii. Posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują zwiększania się poziomu cukru we krwi. Śliwki mają właściwości przeczyszczające, wspomagają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. 

KOLACJA godzina 19.00
Kurczak pieczony w rękawie z pieczarkami, warzywa.
Chcąc obniżyć kaloryczność zjadanego mięsa można pozbyć się skórki, która jest od niego dużo bardziej kaloryczna. Jednak jeśli uprawiasz regularnie sport i unikasz cukrów prostych skórka z kurczaka dozwolona ;)

Bluza:  preorder.pl
Napisała: Marsi.