środa, 20 lutego 2013

Ciasto francuskie ze szpinakiem.

Bardzo nie lubię robić zdjęć przy świetle żarówki. Niestety fakt, że ciemno jest już o 15.00 (właściwie przez cały dzień jest ciemno) nie sprzyja fotografowaniu. I mimo szczerych chęci, w przypadku popołudniowego gotowania, i tak zwykle kończymy z jakością zdjęć pozostawiającą nieco do życzenia. Mamy jednak nadzieję, że nie zniechęci Was to do przygotowania przepysznych bułeczek z ciasta francuskiego. Najlepiej smakują tuz po wyjęciu z piekarnika. Trzeba jednak uważać, ciasto francuskie ma to do siebie, że bardzo łatwo się nim oparzyć. Moja pazerność sprawiła, że doświadczyłam tego na własnej skórze. Oparzony język dołączam do swojej listy najbardziej nieprzyjemnych sytuacji.
Przepis mamy. ;)

Czego potrzebujemy?
250g szpinaku
150 g sera żółtego
dwa ząbki czosnku
por
oliwa do podsmażenia

Jak to zrobić?
Do podsmażonego na patelni szpinaku dodajemy posiekany czosnek i por. Blachę smarujemy oliwą, układamy na niej ciasto francuskie. Na środek ciasta nakładamy łyżkę farszu, posypujemy żółtym serem. Robimy z tego urocze koszyczki ;)
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut.
koniec!













Napisała: Pati.
Zdjęcia: Pati.
Na zdjęciach: Marsi i jadło.