Life Tastes Good.
Jakie to dziwne uczucie, gdy wpatrujesz się w monitor
lub ekran telefonu, a dźwięk
przychodzącej wiadomości przyprawia o szybsze bicie serca . I chociaż sama
często milczę (choć tak najchętniej wysłałabym miliard smsów) to myślę, że osoba
po drugiej stronie monitora nie odzywa się, bo najzwyczajniej w świecie nie ma
na to ochoty. Nie lubię się narzucać (jak każdy zresztą). On myśli podobnie.
Prędzej czy później któreś się jednak złamie. Czy to oznacza, że bardziej
zależy temu kto zaczął rozmowę? Czy może raczej ten kto zaczął ma świadomość,
iż z namiętnością wpatrujemy się w ekran telefonu? Zaczęłam zastanawiać się nad
tym, dlaczego tak bardzo wstydzimy się tego, że nam zależy. Skrzetuski wyznał
Helenie miłość po pierwszym spotkaniu,
my krępujemy się zapytać drugą
osobę jak jej samopoczucie. A może to ta
niedostępność sprawia, że zaostrza się nasz apetyt?
Dzisiejszy przepis idealny na jesienne wieczory. Jesień to
nie tylko spadające liście i brązowe kasztany ale także pachnące jabłka.
Dlatego w dzisiejszym przepisie będą one pełnić bardzo ważną rolę. Do
przełożenia ciasta użyłam prażonych jabłek własnej roboty. Jednak trzeba je
przygotować trochę wcześniej. Dlatego ci, którym zależy na czasie mogą
wykorzystać gotowy produkt (do kupienia praktycznie w każdym sklepie).
Szarlotkę przygotowuje się szybko i łatwo. Gorące ciasto w
połączeniu z zimnymi lodami smakuje wyśmienicie.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
600 g mąki pszennej
250 g margaryny
Paczka cukru cynamonowego
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki potrzebne do przygotowania prażonych jabłek:
2 kg jabłek
30 dag cukru
Sok z cytryny
cynamon
Pocięte w ćwiartki jabłka włożyć do garnka i polać sokiem z cytryny.
Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać
dosypać cukru i cynamonu. Jabłka są gotowe, gdy część z nich zupełnie się rozgotowała a część nadal
pozostaje w kawałkach. Jabłka wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.
JAK TO ZROBIĆ?
Ze składników na ciasto przygotowujemy trzy warstwy ciasta.
Dwie pierwsze jednakowej grubości. Trzecia nieco grubsza.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Rozwałkowanym
ciastem wykładamy tortownicę. Pierwszą warstwę pieczemy ok. 15-20 minut.
Następnie smarujemy jabłkiem i nakładamy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok.15
minut. Na koniec druga warstwa jabłek i trzecia(najgrubsza) warstwa ciasta. I
znów do piekarnika na 15 minut.
Ciasto dekorujemy lodami. Ja wybrałam bakaliowe ale myślę,
że każde będą pasowały.
Uwielbiam, gdy lody roztapiają się na ciepłym ciachu ;)
Przy okazji jesiennego nastroju postanowiłam również zrobić stroik ;) Podobne widziałam w Home & You, trochę się zainspirowałam i stworzyłam coś swojego. Gałęzie pochodzą z lasu, rafa z kwiaciarni. Banalne w przygotowaniu i bardzo efektowne, czyli tak jak lubię;)
Napisała: Zgadnij która?