czwartek, 9 sierpnia 2012

Puszyste czekoladowe ciacho.


Ochota na upichcenie czegoś smakowitego przychodzi dość spontanicznie. Dlatego najczęściej nasze wypieki składają się z tego, czym aktualnie dysponujemy. Dzisiaj chcemy pokazać wam ciasto, którego największą zaletą jest krótki czas przygotowania.

PUSZYSTE CZEKOLADOWE CIACHO
Czego potrzebujemy?
Składnik na błyskawiczne ciasto:
3 jajka
5 dag masła
25 dag cukru
50 dag mąki
Ok. 1 szklanka mleka
2 łyżki kakao
Mały proszek do pieczenia

Jak to zrobić?
Cukier ucieramy z żółtkami dodając stopniowo masło i mleko. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ucieramy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

A teraz czas przekroić nasze ciasto i posmarować kremem. Wybór przełożenia tego ciasta pozostawiamy do indywidualnego rozstrzygnięcia,  my zrobiłyśmy masę waniliową. Leniwym polecamy zakup kremu do tortów w paczce (;  Masa budyniowa również będzie się nadawać. A gdyby jednak ktoś miało ochotę trochę dłużej posiedzieć w kuchni to możemy podesłać na maila nasz tajemniczy przepis. Ciasto wykończyłyśmy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.  Najlepiej smakuje w miłym towarzystwie. Samotna konsumpcja niewskazana.









Napisała: Marsi.