Puszyste czekoladowe ciacho.
Ochota na
upichcenie czegoś smakowitego przychodzi dość spontanicznie. Dlatego
najczęściej nasze wypieki składają się z tego, czym aktualnie dysponujemy.
Dzisiaj chcemy pokazać wam ciasto, którego największą zaletą jest krótki czas
przygotowania.
PUSZYSTE
CZEKOLADOWE CIACHO
Czego
potrzebujemy?
Składnik na
błyskawiczne ciasto:
3 jajka
5 dag masła
25 dag cukru
50 dag mąki
Ok. 1
szklanka mleka
2 łyżki
kakao
Mały proszek
do pieczenia
Jak to
zrobić?
Cukier
ucieramy z żółtkami dodając stopniowo masło i mleko. Mieszamy z mąką i
proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Ucieramy. Ubijamy pianę z białek i
delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok.
40 minut w 180 stopniach.
A teraz czas
przekroić nasze ciasto i posmarować kremem. Wybór przełożenia tego ciasta
pozostawiamy do indywidualnego rozstrzygnięcia,
my zrobiłyśmy masę waniliową. Leniwym polecamy zakup kremu do tortów w
paczce (; Masa budyniowa również będzie
się nadawać. A gdyby jednak ktoś miało ochotę trochę dłużej posiedzieć w kuchni
to możemy podesłać na maila nasz tajemniczy przepis. Ciasto wykończyłyśmy białą
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Najlepiej smakuje w miłym towarzystwie. Samotna konsumpcja niewskazana.
pierwsza wzmianka, fajnie ;) http://hotmag.pl/sylwetka/blogowy-szczecin-siostry-bukowskie/808
Napisała: Marsi.