poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Muffinki cynamonowe.

Muffinki już u nas gościły. Dziś powracają w nieco zmienionym wydaniu. Uwielbia cynamon i wszystko co go zawiera. Dlatego dzisiejsze babeczki są jednym z moich ulubionych wypieków. Poza tym robi się je bardzo szybko, łatwo i przyjemnie. Wyglądają przepysznie i kuszą nas swoim zapachem. Dla takich muffinek nie warto być na diecie ;). Przepis na 13 porcji.

MUFFINKI CYNAMONOWE

Czego potrzebujemy?
Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 szklanka mleka
100 g masła (do roztopienia)
2 jajka
2 łyżki cynamonu
Polewa:
polewa o smaku mlecznej czekolady (dr. Oetker)
polewa o smaku truskawkowo jogurtowym (dr. Oteker)
polewa o smaku białej czekolady (dr. Oetker)
ozdobne kuleczki

Jak to zrobić?
Mieszamy składniki niezbędne do przygotowania ciasta pamiętając o tym, że masło musi być roztopione. Mogą być grudki. Ciasto nakładamy do foremek. Mniej więcej dwie łyżki do jednej. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 st.C. Gdy muffinki się upieką musimy poczekać aż ostygną, żeby móc je ozdobić polewą. Żeby przyspieszyć ten proces możemy wykorzystać lodówkę ;). Teraz przygotowujemy polewę. Sprawę jest niesamowicie prosta. Opakowanie wrzucamy go gorącej wody do czasu aż polewa się rozpuści. Następnie ozdabiamy nią nasze babeczki. Na koniec drobne kuleczki, gotowe ;).

Takie przepisy zdecydowanie lubię najbardziej. Szybko, prosto i nieziemsko smacznie. Nie wiem dlaczego, ale zapach cynamonu kojarzy mi się trochę ze świętami. Może z tego właśnie powodu tak bardzo lubię cynamonowe muffinki ;).







Smacznego ;)

Napisała: Marsi i Pati.