Torcik Oreo, 50% fit 50% fat.

Od nadmiaru czegokolwiek można zwariować, to samo tyczy się zdrowia. Bo przecież to psychiczne też się liczy a w życiu najważniejszy jest balans. Dziś przybywamy do Was z przepisem, który przypadnie do gustu każdemu. Jeśli czujesz wyrzuty sumienia z powodu ciasteczek Oreo to możesz wykonać sam sernik. Ale pamiętaj o tym, że bez Oreo to już nie to samo :( Dlatego bądź nielegalny i wykonaj wszystko wedle naszej instrukcji :D


Czego potrzebujemy:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek ksylitolu
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g mąki kokosowej
- 30 g mąki ryżowej
masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g śmietanki 30 %
- 4 łyżki miodu lub ksylitolu
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
do ozdoby:
- opakowanie pokruszonych ciasteczek Oreo (16 sztuk)

Jak to zrobić?
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
2. Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, cały czas ubijając. Gdy białka z cukrem będą ubite na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka, nie przestając ubijać. Powoli dodawaj pozostałe składniki na ciasto, miksując do całkowitego połączenia. Masę na ciasto przelej do wyłożonej papierem tortownicy i piecz około 20 minut. Po zapieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
3. Przygotuj masę serową: mleko zagotuj i odstaw z ognia, wsyp żelatynę i dokładnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce wymieszaj twaróg, jogurt, śmietankę i miód. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki masy serowej i znów wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Powtórz to samo jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż masę z żelatyną do pozostałej masy serowej i roztrzep na jednolitą masę.
4. Powstałą masę serową wylej na schłodzony spód biszkoptowy i obsyp ciasteczkami Oreo.
5. Wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 siostry bukowskie. , Blogger