środa, 31 maja 2017

Wprowadź do swojej diety kaszę bulgur.

Kasze ponownie wracają na nasze polskie stoły. Z badań wynika, że z roku na rok jemy mniej chleba i ziemniaków za to chętniej sięgamy po kasze wszelkiego rodzaju. I słusznie. Ponadto, to właśnie kasza była podstawą naszej staropolskiej kuchni, dopiero w XVII wieku ze stołu zepchnął ją chleb. Może warto więc wrócić do korzeni? Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam pszenne bułki z masłem a kaszę gryczaną cedziłam przez zęby, albo nie jadłam jej wcale. Dzięki czwartej już edycji kampanii `Lubię kaszę` nasza świadomość jest dużo większa niż kilkanaście lat temu. Z kampanii wynika, że najchętniej wybieramy kaszę gryczaną, tuż za nią jest jęczmienna no i oczywiście kasza manna. Rodzajów kasz jest mnóstwo, dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam jedną z naszych ulubienic, kaszę bulgur.


KILKA FAKTÓW NA TEMAT KASZY BULGUR:
- rodzaj kaszy uzyskiwany z ziaren pszenicy twardej
- podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu (głównie Turcji)
- ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz pszenicznych (kuskus, kasza manna)
- posiada dwa razy więcej błonnika niż pozostałe kasze pszeniczne
- jest najmniej kaloryczna spośród kasz pszenicznych
- występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej
- jest bogata w żelazo i kwas foliowy - składniki, które zapobiegają niedokrwistości
- bogata w witaminy z grupy B i magnez - substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną
- ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy

Dla kobiet w ciąży:
- dieta bogata w kwas foliowy jest konieczna w czasie karmienia piersią a kasza bulgur jest bogata w witaminę B9, czyli kwas foliowy


PAMIĘTAJ:
- kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby z alergią na gluten lub chore na celiakię


Chcesz nas lepiej poznać? Sprawdź nasz najnowszy odcinek na