Zapiekanki na spodzie brokułowym z mięsem mielonym i warzywami.
Uwielbiamy fast foody. Za co? Są słone, tłuste i wysokokaloryczne czyli wszystko to, co dla zdrowia zakazane a dla silnej woli zabójcze. Warto omijać szerokim łukiem miejsca z tego typu jedzeniem nie tylko ze względu na kaloryczność takich potrabw. Do ich wykonania czesto używa się najgorszej jakości składników kupionych w dyskontach. Dlatego też rozpoczynamy na naszym blogu cykl pod tytułem FAST FOOD W WERSJI GOOD. Pokazywałyśmy Wam już pomysł na zdrowe burgery, frytki z batata, bezglutenową pizzę na spodzie gryczanym i zielone spaghetti. Dziś pora na brokułowe zapiekanki. Mamy nadzieję, że nasz przepis sprawdzi się jako smaczna przekąska albo lekka kolacja.
JEDNA PORCJA: ok. 360 kcal
JEDNA PORCJA: ok. 360 kcal
Czego potrzebujemy? (składniki na dwie porcje)
spód:
200g świeżego brokuła
2 łyżki mąki razowej żytniej
jajko
ząbek czosnku
sól, pieprz, przyprawy
góra:
150g mięsa mielonego z indyka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
dwie duże pieczarki
kilka kropel oleju do smażenia
łyżka kukurydzy
10g startego żółtego sera
szczypiorek, pietruszka
ząbek czosnku
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 st.C
2. Broku zetrzyj na tarce i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut.
3. Do ugotowanego brokuła wbij jajko, dodaj mąkę oraz drobno posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj.
4. Masę brokułową przypraw według uznania. Polecam porządnie posolić, dodać pieprzu oraz przyprawy pomidorowo-czosnkowej, dzięki czemu nasz spód do zapiekanki będzie miał wyrazisty smak
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, z masy brokułowej uformuj dwie zapiekanki, piecz w temp. 250 st.C przez około 20 minut.
6. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmaż mięso mielone, drobno posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Po około 7-8 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawy.
7. Żółty ser zetrzyj na tarce,
8. Wyjmij zapiekanki z piekarnika, nałóż na wierzch farsz, posyp startym serem i włóż z powrotem do piekarnika, piecz jeszcze 5 minut.
9. Gotowe zapiekanki posyp świeżym szczypiorkiem i pietruszką, podawaj na ciepło.