środa, 25 stycznia 2017

Batoniki kokosowe.

Śmiało możemy stwierdzić, że to jeden z naszych bardziej udanych przepisów. Kokosowe batoniki można jeść rano na śniadanie, po treningu albo jako przekąska do kawy. Są bardzo sycące i dostarczają mnóstwo energii. Będą też super rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Nie wymagają pieczenia, robi się je łatwo a smakują dużo lepiej niż oryginalne Bounty dostępne w sklepie. 
Czego potrzebujemy?
dwie tabliczki gorzkiej czekolady
100 g kaszy kuskus
100 ml mleka kokosowego + 2 łyżki
1/4 twarogu półtłustego
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego

Jak to zrobić?
1. Kaszę kuskus zagotuj na małym ogniu w 100 ml mleka kokosowego i 3 łyżkach mleka zagęszczonego. Gotuj ciągle mieszając. aż kasza wchłonie mleko (około 5 minut).
2. Twaróg zmieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj do kaszy.
3. Do powstałej masy dodaj 4 łyżki wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszaj.
5. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając trochę mleka kokosowego (1-2 łyżki).
6. Z powstałej masy uformuj batoniki i posmaruj je czekoladą. Nie muszą być idealne, to wersja domowa.
7. Batoniki wstaw na około godzinę do lodówki.
 Smacznego !