poniedziałek, 19 września 2016

Dlaczego warto jeść bataty?

Zdrowe odżywianie kojarzy się nam często z kilkoma podstawowymi produktami, które stosujemy zamiennie. Prawda jest jednak taka, że mamy mnóstwo rzeczy, po które moglibyśmy sięgnąć. Często zapominamy o owocach morza, rybach, białych serach. Wiadomo, że ryż i kurczak jest dużo tańszy i łatwiej dostępny niż szparagi albo krewetki. Nie oznacza to jednak, że menu musi być okrojone i monotematyczne. Warto włączać do swojej diety przeróżne produkty, które zapewniają nam odpowiednie składniki i minerały. Ostatnio zakochałam się w batatach. W dzisiejszym przepisie mój pomysł na ciekawe danie z udziałem słodkich ziemniaków.

Dlaczego warto jeść bataty?
Zawierają prawie wszystkie niezbędne człowiekowi witaminy i minerały. Są dużo lepszym źródłem błonnika niż większość produktów zbożowych, co świetnie wpływa na nasz metabolizm. Mają niski ładunek glikemiczny, dostarczają mnóstwo przeciwutleniaczy oraz są bardzo sycące. 


Czego potrzebujemy?

pieczone bataty:
dwa bataty
duży pomidor
pietruszka świeża
szczypiorek świeży
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawy

pasta z makreli:
jedna wędzona makrela
czerwona papryka
dwa ogórki kiszone
jedna czerwona cebula
świeży koperek
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz

Jak to zrobić?
1. Pomidora parzymy we wrzątku, aby pozbyć się skórki. Kroimy na drobne części.
2. Bataty myjemy, kroimy na cząstki i układamy w blasze pokrytej papierem do pieczenia.
3. Kawałki pomidora układamy na słodkich ziemniaczkach. Polewamy bataty oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy (pieprz, sól, curry, czosnek, papryka). Całość posypujemy świeżą pietruszką oraz szczypiorkiem. 
4. Tak przygotowane bataty pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
5. Mięso ryby oddzielamy od ości. Trzeba to zrobić uważnie, aby żadna ość nie dostała się do pasty.
6. Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę.
7. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy.
8. Przyprawiamy do smaku. Proponujemy zrezygnować z soli ponieważ wędzona ryba sama w sobie jest już słona. Pieprz albo odrobina czerwonej papryki będą idealne. 

Smacznego !

Sprawdź nasz najnowszy odcinek na  pt. My Gimbusy, Storytime czyli przypał w  gimnazjum