czwartek, 28 lipca 2016

Barwne spaghetti.

Im więcej kolorów na talerzu tym smaczniej! Uwielbiam, gdy potrawa apetycznie wygląda i mieni się wszystkimi barwami. Wystarczy dodać trochę warzyw, nasion, orzechów i `nudny` obiad przeistacza się w danie z pięciogwiazdkowej knajpki. A co najważniejsze- kolory te dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Dzisiejszą propozycją jest odświeżona-artystyczna wersja spaghetti. Co dodać do spaghetti, żeby było oryginalnie? Sprawdźcie.

Czego potrzebujemy?
makaron spaghetti
mała cukinia
ząbek czosnku
duży pomidor malinowy
pomidorki cherry
świeży szczypior
ser typu feta
orzechy nerkowca
pomidorki koktajlowe
pestki słonecznika
łyżeczka masła
sól, pieprz, przyprawy

Jak to zrobić?
1. Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
2. Pomidora parzymy we wrzątku, aby pozbyć się skórki.Uważaj, aby go nie rozgotować. Wrzuć pomidora do wrzątku dosłownie na minutę.
3. Cukinię oraz obranego ze skórki pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę.
4. Czosnek drobno siekamy.
4. Pokrojone warzywa oraz czosnek gotujemy 8 minut pod przykryciem na łyżeczce masła. Doprawiamy do smaku.
5. Gotowy makaron podajemy z ugotowanymi warzywami.
6. Danie serwujemy z pokruszoną fetą, świeżym szczypiorkiem, orzechami nerkowca oraz pestkami słonecznika. Do smaku dodajemy pomidorki cherry.
 Smacznego !
PAMIĘTAJ!
Im krócej gotujesz makaron, tym niższy jego indeksy glikemiczny. Lepiej dla Twojej sylwetki jak makaron będzie za twardy niż rozgotowany.  Pokochaj al dente.